Jól jött a támogatás

2022.06.22. 07:00

Szinte minden pályázó nyert: mintegy harmincmillió forintot osztottak szét a civil szervezetek között

Tavaly 28 szervezetet segített különféle módokon a debreceni önkormányzat.

Forrás: Napló-archív

Mintegy 27 millió forinttal támogatott a debreceni önkormányzat tavaly civil szervezeteket a hatáskörébe tartozó civil, kulturális, ifjúsági és sportalapból, a pályázók 92 százaléka nyert pénzt különféle célokra; a város ellátási szerződés formájában nyújt támogatást civil szervezeteknek közművelődési feladatokra, szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokra, és más módokon keresztül is segítik a szféra működését. 

A debreceni önkormányzat „Civil Stratégia” néven futó programja hivatott szélesebb betekintést engedni a város és a civil szervezetek együttműködésébe; a 2020–2021-es beszámolót nemrég fogadta el a közgyűlés. 

Különféle alapokból 

A pandémia a két évvel ezelőtti pályázati kiírást „elvitte”, tavaly viszont – az illetékes szakbizottságok véleménye alapján – a civil alapból 15,8 millió forintot 52 szervezet, a kulturális alapból 2,2 millió forintot 17 szervezet (15 civil); az ifjúsági alapból 1,8 millió forintot 15 szervezet (11 civil); a sportkeretből 7,4 millió forintot 33 szervezet között osztottak szét. 

A közvetlen pénzjuttatás mellett az önkormányzat helyiségek biztosításával, kedvezményes bérleti díjjal, ingyenes hasznosításba adással segíti a szféra szereplőit (tavaly 28 szervezet élt valamelyik lehetőséggel). De ide tartozik az a támogatási forma is, mely esetében közterületek térítésmentes használatba adásával, kedvezményes terembérlettel könnyít az önkormányzat, például civil szervezetek révén megvalósuló városrészi programoknál. 

Endorfinszolgáltatók 

Önkormányzati közfeladatként végzett közművelődési feladatokra 2021-ben három civil szervezet kapott pénzt, összesen 1,8 millió forintot. Általánosságban elmondható, hogy olyan társaságokról van szó, amelyek jól ismerik a településrészen élők igényeit, és nincs a közelben közművelődési intézmény (Műhelytelep, Zsibogó, Nagysándortelep, Tócóvölgy, Tócóskert, Epreskert stb.). E helyütt említendő: az önkormányzat a hajléktalanellátásra a ReFoMix Kft.-vel, a fogyatékos személyek nappali intézményének működtetésére a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközséggel, népkonyha biztosítására a Cívis Szociális Étkezési Központtal, családsegítési és gyermekjóléti szolgálatra a Héra Egyesülettel és a Forrás Lelki Segítők Egyesületével, valamint a 18–35 év közötti szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek közösségi ellátására a Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesülettel kötött határozatlan idejű ellátási szerződést. 

A helyi civil szféra kulcs­szereplői között találjuk a legtöbb önkéntest magában foglaló Debreceni Karitatív Testületet és a Civil Közösségi Szolgáltató Központot. Utóbbi 2020 közepétől Hajdú-Bihar Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ néven működik. Az önkormányzati intézmények közül a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (Demki) folyamatosan együttműködik a helyi civilekkel, városrészi programokba is bevonva őket (Rocksuli, Debreceni Fotóklub, Motolla Egyesület, Alföld Gyermekszínpad, Főnix Diákszínpad stb.). A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára biztosít állandó helyet az Amerikai Kuckónak, a Benedek Elek Fiókkönyvtár épületében működik a Debreceni Alliance Française Kulturális Egyesület, valamint az Alföld szerkesztősége. 

A jelent, de még inkább a jövőt tekintve egyre fontosabb szerep juthat a B24-nek (Batthyány utca 24.), amely a múlt évben művészeti nyitott térként kapcsolódott be a város kulturális életébe a Debreceni Német Kulturális Fórum és az Endorfin Egyesület közös munkájának köszönhetően. 

RaL 

Különféle területeken segítettek a szervezeteknek

A civil alapból kertségi, lakótelepi közösségépítő programokat, a felelősségvállalást és a fenntartható fejlődést segítő szervezetek kaptak – ismertették a beszámolóban.

A kulturális alapból közösségi kulturális projekteket, nyitott alkotócsoportokat, Debrecenhez fűződő művészeti-tudományos kiadványokat, a városhoz kapcsolódó előadókat, alkotókat, kutatókat, művészeti csoportokat, debreceni kulturális intézményeket, szakmai szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat, nonprofit gazdasági társaságokat támogattak. Az ifjúsági alapból fiatalok alkotta vagy őket bevonó csoportok tevékenységét segítették. Mindemellett az is kiderült: a sportkeretből sportszervezetek működésére, nemzetközi és utánpótlásversenyekre, olimpikonok felkészülésére, létesítményhasználati támogatásra fordítottak pénzt.

Az önkormányzat egyedi döntés alapján az elmúlt két évben kulturális, családi rendezvényekre, valamint egyéb közösségi programokra 23 civil szervezet részére 18,6 millió, sportfeladatokra két civil szervezet részére mintegy 700 ezer forint támogatást biztosított. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában