Felsőoktatás

2022.06.13. 10:51

Mérföldkő: magyar szakon, magyar nyelven diplomáztak le kínai hallgatók a Debreceni Egyetemen

A 12 diáktól tanévzáró ünnepségen köszöntek el pénteken.

Forrás: unideb.hu

A magyar alapszakon, magyar nyelven első alkalommal diplomát szerző kínai hallgatóitól köszönt el pénteken a Főépületben rendezett tanévzáró ünnepségen a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kara (BTK). A 12 végzős kínai diák egy nemzetközi oktatási együttműködésnek köszönhetően három éve kezdte meg tanulmányait Debrecenben.

- Mérföldkő ez az esemény a kar, az egyetem, de leginkább a diákok életében, hiszen a múlt héten sikeres záróvizsgát tettek magyar nyelv és irodalom alapszakon, így a képzésük véget ért – hangsúlyozta köszöntőjében Csatár Péter. A DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese kiemelte: a legnagyobb elismerés illeti a végzős diákokat, hiszen vállalták azt a hatalmas feladatot, hogy otthonuktól és családjuktól távol, idegen nyelven végezzenek el egy egyetemi képzést.

Az előzmények 2015-ig nyúlnak vissza, amikor a Beijing International Studies University (BISU – Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme) egy hétéves programot indított: 20 középiskolás diák kezdte meg azt a speciális, hétéves kurzust, melynek keretében három év alatt még középiskolásként elsajátítva a magyar nyelvet a későbbiekben egyetemi tanulmányokat folytathatnak Magyarországon.

A BISU hallgatói írásbeli és szóbeli felvételi vizsgán vettek részt, a magyar alapszakra végül azok jutottak be, akik megfelelő eredménnyel végeztek.

Az oktatásban a BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudomány Intézet, valamint a Magyar Nyelvtudományi Intézet oktatói és doktoranduszai vettek részt, akik számára igazi kihívást jelentett ez a munka.

Az ünnepségen online vett részt és mondott köszöntőt Jiang Lu, a Beijing International Studies University (BISU) dékánja, és a végzősök családtagjai is a virtuális térben lehettek részesei a tanévzárónak.

Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója – aki a program kezdete óta kiemelkedő szerepet vállalt az együttműködésben – gratulált a végzősöknek, mint fogalmazott:

bátrak voltak ahhoz, hogy felvállalják az ismeretlent, hogy megismerjenek egy számukra teljesen idegen kultúrát, amelynek mától nagyköveteivé is válhatnak.

- Ez a hétéves program, amelyet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Debreceni Nyári Egyetem és a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme közösen szervezett, a kínai-magyar csereprogramok és együttműködések egyik fontos eredménye, amely folytatódik és tovább fejlődik az elkövetkező években – fogalmazott köszöntőjében Cui Xianjun, a DE BTK Konfuciusz Intézet kínai igazgatója.

Ez a 12 hallgató, akik az utóbbi 3 évben a szemünk láttára értek felelősségteljes felnőtté, helytálltak a világjárvány okozta nehézségek ellenére is. Együttműködve a tanszékek oktatóival mindent megtettek azért, hogy tanulmányaik végeztével megérdemelten vehessék át diplomájukat

– mondta el Dobi Edit, a program koordinátora, DE BTK Magyar Nyelvtudományi Intézet Magyar Nyelvtudományi Tanszék docense.

A végzősök nevében Han Yanfei – magyar nevén Hajni – mondott köszönetet, kiemelve, hogy van olyan diáktársa, aki vissza fog menni Kínába, de van olyan is, aki Debrecenben marad, és mesterképzésen folytatja tovább magyar szakos tanulmányait.

Azt hiszem, nem az számít, hogy melyik utat választjuk, hiszen az egyetemen megszerzett tapasztalat és tudás mindig értékes lesz

– hangsúlyozta Han Yanfei.

A program tovább folytatódik, hiszen a BTK-n a második évfolyamon 16 magyar szakon tanuló kínai diák zárta a tanévet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában