Innovációs verseny

2022.06.25. 18:32

Megyei diák ötlete lett a legjobb

Nyerő kezdeményezés: a beépített alkoholszonda gátolja az autó motorjának beindítását.

Horváth Attila (balról) és Győrfi József

Forrás: Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola archívuma

Összesen tíz diákcsapat igyekezett a legjobb ötleteit bemutatni a NN Biztosító Társadalmi Innovációs Versenyén, hogy egy nagyszerű társadalmi vállalkozással, igazán jó teljesítménnyel bebiztosíthassák győzelmüket és képviselhessék Magyarországot a június 21-én zajlott nemzetközi versenyen. Akik a legjobbak közül kerültek ki és megszerezték az első helyet, azok nem mások, mint a „Fiatal Innovátorok”, azaz Horváth Attila és Győrfi József, akik a debreceni Szent Bazil Görögkatolikus Középiskolából érkeztek a versenyre. A fő ötletük az alkoholszondához kötött indítórendszer-technológia kidolgozása volt. Az általuk fejlesztett technológia képes megakadályozni azt, hogy gépkocsit vezető személy alkoholos befolyásoltság alatt vezessen.

Korát meghazudtoló módon

– A versenyt számvitel-adózás tanárnőm, Fedor Lászlóné ajánlotta a figyelmünkbe. Ő vetette fel azt, hogy ha van valami ötletünk, ami anyagilag jövedelmező lehet, és társadalmilag is hasznos, annak ez a verseny tökéletes erőpróba lehet – emlékezett vissza Attila az elindulásra. – Rengeteg forrásból van negatív tapasztalatom, élményem azzal kapcsolatban, hogy ittas vezetők okoznak magukban vagy a körülöttük lévőkben súlyos, esetleg halálos kimenetelű balesetet. Úgy gondolom, mindig kiváló problémamegoldó képességgel rendelkeztem, koromat meghazudtoló módon, így erre a problémára is megoldást akartam találni, ami nem volt könnyű, mivel sokféleképpen kijátszható az ittas vezetés – e gondolatok jegyében vetette bele magát a „feltalálásba” a nádudvari fiatalember.

– Az ötletemet egy osztálytársammal, a balmazújvárosi Győrfi Józseffel vittük a versenyre, amelynek első fordulójában elég volt a koncepciónkat egy Business Model Canvas (ez egy stratégiai menedzsment sablon, amelyet új üzleti modellek kidolgozására és a meglévők dokumentálására használnak) részeként nagyvonalakban felvázolni. Fordulóról fordulóra egyre jobban ki kellett dolgozni az elképzelésünket, amivel sikerült bejutni országos döntőbe, ahol Magyarország tíz legjobb csapatával mérettettük meg azt, és sikerült is elhozni az első helyet – számolt be a történésekről Horváth Attila.

Az országos döntő a Zoom online konferencia programon keresztül zajlott le, ahol egy vetítettképes előadás segítségével kellett bemutatni az ötletet és annak társadalmi hasznosságát, amivel sikerült teljesen lenyűgözniük a háromfős zsűrit. A mentoruk Lakatosné Lukács Zsuzsanna, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ügyvezetője volt. Így a 2021-2022-es kiírásban Horváth Attila ötlete lett Magyarország legjobb fiatal vállalkozás ötlete, amivel elnyerték a jogot, hogy a világ többi nyolc országával megmérkőzve képviselhették Magyarországot a június 21-i nemzetközi döntőn. Ott az első három helyezettet ismerték el: görög, lengyel és japán fiatalok ötletei értek dobogót a zsűri döntése szerint.

A nyertes magyar ötlet

– Az ötlet maga annyi, hogy egy alkoholszonda negatív válaszához kapcsoljuk a gépjármű motorindítását, amivel elkerülhető az ittas vezetés, és az emiatt okozott balesetek az utakon. A szonda folyamatosan mérné a sofőr kilélegzett levegőjének alkoholtartalmát, így, ha azt helyettünk más, alkoholt nem fogyasztó fújja meg motorindítás előtt, akkor a motor elindul, de ha utána az ittas sofőr kerül a kormány elé, a kilélegzett levegőjének alkoholtartalma miatt a motor azonnal leáll. A folyamatos mérés miatt szükséges a sűrű és alapos kalibrálás és frissítések, ami Bluetooth/NFC rendszeren keresztül is megtehető. 

A találmány levédetése folyamatban van, s bíznak benne, hogy lesz, aki felkarolja azt. 

Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában