11 osztály kezdheti meg az évet

2022.06.16. 17:32

Megújult épületben tanulhatnak szeptembertől a Szent József-iskola kisdiákjai

Soltész Miklós: a magyar nemzet egészségesen fog gondolkodni, ha a keresztény értékeket továbbra is átadjuk a gyermekeknek.

Forrás: Czinege Melinda

Megújult és korszerűsödött a debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium általános iskolája. A tagintézmény épületét csütörtökön délután adták át.

Először Bódis Zoltán intézményvezető mondott köszöntőbeszédet. Felidézte, hogy az intézmény 1996-os indulásakor a most átadott épületben kezdte meg az oktatást Bosák Nándor püspök alapításával. A felújított épületben a következő tanévet 11 osztály kezdheti majd meg.

Soltész Miklós államtitkár beszélt többek között arról, hogy az egyházmegyének egy újabb saját beruházása a Szent József-iskola felújítása. Kiemelte az egyházi közoktatás jelentőségét, melynek fontos feladata a magas színvonalú magyar oktatás továbbadása. Utalva a háborús helyzetre, kitért a nagyhatalmak felelősségére is, hangsúlyozva, hogy ebben az időszakban is a kisebb nemzetek törekvéseit kockáztatják.

Ezek az ideológiák távol állnak a keresztény értékektől, de a magyar nemzet egészségesen fog gondolkodni, ha a keresztény értékeket továbbadjuk a gyermekeknek

– fogalmazott.

Forrás: Czinege Melinda

Pósán László honatya a pedagógusok kiemelkedő szerepéről és felelősségéről beszélt, majd úgy fogalmazott: a Szent József-iskolában jó kezekben vannak a gyermekek. Emlékeztetett arra is, hogy az az oktatási rendszer, mely jelenleg a nyugati országokban működik, szintén katolikus, pontosabban jezsuita gyökerekből táplálkozik. – Komoly szerepe van ma is a katolikus oktatásnak, mely szilárd, stabil alapot teremt múltjával, és melyre a jövőt lehet építeni. Minél több az ilyen kőszikla, annál biztosabb, hogy a jó irányba fordulnak a dolgok.

Iskolát építeni, gyermekeket tanítani azt jelenti, hogy bízunk a jövőben

– kezdte ünnepi beszédét Papp László polgármester. Hozzáfűzte, hogy Debrecen olyan korszakát éli, amikor szinte minden területen kitapintható a fejlődés. Kitért a bölcsődei és az óvodai fejlesztésekre, melyekre – mint mondta – szükség és igény van. Beszélt arról is, hogy az egyházi oktatási intézmények nem öncélúan jönnek létre, mivel falaik között nemcsak a szellemi, hanem a lelki épülés lehetősége is adott. Kifejtette a debreceni katolikus oktatás létrejöttét és 300 éves múltját, melynek eredményeként ma a megyeszékhelyen csaknem kétezren részesülnek ilyen oktatásban 3 és 18 év között. – Debrecen mélyen elkötelezett az egyházi oktatási intézmények fejlesztése iránt – tette hozzá végül.

Az épületet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg, előtte azonban hangsúlyozta: a Szent József Gimnázium 10 évvel ezelőtti alakulásakor 222-en, idén 860-an kezdenek tanévet.

Forrás: Czinege Melinda

Célunk továbbra is az evangélium terjesztése, az intézmények pedig az eszközök ehhez a feladathoz

– emelte ki. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában