Csodás!

2022.06.21. 10:12

Már megyénkben is elkezdődött a tiszavirágzás, az ország legismertebb komposa le is videózta

Csak úgy röpködnek a csegei partnál.

Forrás: Facebook / Fajta János / Tiszacsegei komp

Egyre több helyen kezdik el járni ilyenkor megszokott násztáncukat a kérészek, egy friss felvételről kiderül, hogy már a csegei Tisza-parton is találkozhatunk velük. Az ottani tiszavirágzásról a 2017-es nagy jégzajlás közben elsodort helyi kompos, Fajta János hétfőn készített látványos videót, melyet aztán a komp Facebook-oldala is továbbközölt. 

Ahogy arra a kapcsolódó Wikipédia-szócikk is rámutat, a tiszavirág egy rövid életű kérészfaj, és amikor befejezi a folyó üledékében töltött hároméves lárvaéletét, imágóként kifejlődve 8-12 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága pedig a 6-7 centimétert is eléri. Európában a legnagyobb kérészfaj. Lárvái Magyarországon, a Tisza leszakadó peremű agyagos partszakaszain, vízalatti telepeken élnek nagy tömegben. Minden évben, ha a megfelelő hőmérsékleti viszonyok elérik a szükséges értéket, a kérészek megkezdik rajzásukat, amely általában június közepétől a hónap végéig tart. A látványos természeti jelenség intenzitása évről évre változó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában