Templomszentelés

2022.06.28. 19:38

Különleges csontereklye került a szoboszlói római katolikus közösséghez

Egy hajdúsági római katolikus egyházközség életében 100-150 évenként történik ilyen egyedi, jelentős esemény, amilyen június 26-án Hajdúszoboszlón – mutatott rá dr. Lipták József római katolikus esperes plébános.

Szentté avatott királyunk nevét viseli a hajdúszoboszlói római katolikus templom, amelynek külseje, tornya, bejárati része célszerű változtatásokkal az elmúlt időszakban állami támogatással és adakozásokból megújulhatott, időt jelző toronyórával bővült. Hálaadó szentmisére és templombúcsúra gyűltek egybe a hívek, s a meghívott vendégek, érdeklődők.

A római katolikus közösséget a jeles napon nagy megtiszteltetés érte, mert tulajdonukba adták Szent László király egyik csontereklyéjét.  

Forrás: Tibai Irma

A Hajdúszoboszlói Szent László Római Katolikus Templomot Palánki Ferenc megyéspüspök áldotta és szentelte meg. Az egyházmegye főpásztora felhívta a figyelmet: Szent László ünnepén rácsodálkozhatunk arra a csodára, amit az Isten kegyelme tud egy-egy ember szívében létrehozni. „A szeretet nem kötődik feltételekhez. Amikor a szeretetet ünnepeljük és próbáljuk megélni, próbáljuk életre váltani Jézusnak a tanítását, aki jóságos volt, emberséges, és ezzel a szeretettel, amivel ő jött, mint a felkelő nap olvasztotta meg az emberi szívekben a jeget. Átformálta a gyarló emberi szeretetünk vizét, és átváltoztatta az isteni feltétel nélküli szeretet borává. Végig-végig ezt figyelhetjük meg, ezt élhetjük, s ezt kell életre váltanunk. Itt nemcsak törvények betartásáról van szó, hanem a teljességről,  az emberi élet teljességéről” – fogalmazott az atya, hozzátéve: egyáltalán arról, odaengedtem-e a szeretet forrását a szívemhez.

Forrás: Tibai Irma

A szentmisét és az áldást megelőzően a Szent György Lovagrend képviseletében dr. Tóthpál Tamás budavári prior átnyújtotta dr. Lipták József esperes, plébánosnak Szent László királyunk csontereklyéjét a hitelesítő irattal együtt, s kérte, vigyázzanak reá, mert nem könnyű hozzájutni.

Az ereklye az augsburgi segédpüspök hagyatéka. Őrzik, így a vasárnapi szentmiséken, s ünnepnapokon helyezik ki előkészített helyére.

A helyi közösségnek üdvözlő és Isten áldását kérő levelet küldött Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki nem tudott részt venni a ritka ünnepi eseményen. Levelében, melyet Lipták József esperes, plébános ismertetett, kitért arra, milyen „különösen fontos a keresztény értékek és közösségek megerősítése akkor, amikor a kereszténységét többszörös támadás éri Európában”.

A szentmisén jelen volt Bodó Sándor országgyűlési képviselő, Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Czeglédi Gyula polgármester. 

Forrás: Tibai Irma

A mintegy 69 millió forint állami támogatásnak, továbbá a városnak, cégek felajánlásainak, valamint a hívek által összegyűjtött adománynak köszönhetően a nyomott tornyú templom tornya új sisakjával, annak gömbjével és a kereszttel együtt immár magasabbra szökik az ég felé. Új óra épülhetett be így a toronyba, amely negyedóránként jelzi az idő múlását. Felújították a harangszerkezeteket.  A bejárathoz előtető készült, s átépítették a mellette álló nagy keresztet. Belül rendbe tették a sekrestyét. Újrafedték a templomhajót, s egységesen újraszínezték a templomot, térköveztek, s felújították a kerítést.

Tibai Irma 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában