Emlékkonferencia

2022.06.10. 10:44

Jeles évfordulókat ünnepeltek a debreceni jogi karon

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara az oktatás újraindulásának 25., doktori iskolája fennállásának 15., valamint Marton Géza debreceni professzori kinevezésének 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciát.

Forrás: Molnár Péter

– Olyan ponthoz érkeztünk, amely számokban talán kicsi, de számunkra jelentős alkalom. A pandémia nem tette lehetővé, hogy 2021-ben megünnepeljük ezeket az évfordulókat, amelyek azért is fontosak, mert ezek által visszanyúlhatunk gyökereinkhez, amelyekből táplálkozunk. Marton Géza olyan személy volt, akinek hatása máig érvényes – fogalmazott a konferencia megnyitóján prof. dr. Szikora Veronika, a Debreceni Egyetem ÁJK dékánja.

Forrás: Molnár Péter

Prof. dr. Horváth M. Tamás, a Doktori Iskola alapító vezetője rámutatott, hogy a doktori iskola megalapításakor olyan előremutató célokat igyekeztek kitűzni, amelyek nem szokványosak a jogi karok gyakorlatában. Ilyen volt például az interdiszciplinaritásra való nyitottság. – Arra törekedtünk, hogy a jogi és az államtudományi képzés legyen nyitott más tudományos szakterületek iránt. Fontos szempont volt, és máig irányadó, hogy a jogi beágyazottság mellett társadalomtudományi kötődése is legyen az iskolának, természetesen a klasszikus dogmatikai megközelítések mellett, és nem azok helyett.

Forrás: Molnár Péter

– Marton Géza nemzetközi mércével is jelentőset alkotott, mi pedig igyekszünk példáját követve a nyomában haladni – hangsúlyozta prof. dr. Szabadfalvi József, a Doktori Iskola vezetője. Hozzátette, a doktori iskola megalapítása hatalmas mérföldkő volt a debreceni jogászképzés életében.

Forrás: Molnár Péter

– Visszatekintve az elmúlt évekre olyan eredményeket értünk el, amelyekről nem is álmodtunk. Az iskolának jelenleg több mint 80 aktív hallgatója van, az összlétszám negyede külföldi hallgatókból áll. Ez Magyarországon azért is egyedülálló, mert szervezett módon, nappali idegen nyelvű képzés más karon nincsen. A iskola sikere a törzstagok és az iskola működtetésében résztvevők közös érdeme. Reményeink szerint a fejlődés töretlenül folytatódik majd.

Panyiczki-Berényi Viktória
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában