Találkozó

2022.06.20. 18:04

Hajdú-bihari delegáció járt Csíkszeredán

Elkezdődött a magyar-magyar kapcsolatok ápolására irányuló közös munka.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nemzetközi tevékenysége kapcsán több nemzetközi projektben vesz részt. A Hargita megyével kötött testvérmegyei megállapodás keretében a két megye folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket, ezt a kapcsolatot erősítik meg a „Nemzetköziesedés – Hajdú-Bihar és Hargita megye önkormányzatai együttműködési területeinek bővítése” című projekt által - olvasható a hbmo.hu-n.

A kiírást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hirdette meg, melynek célja a határon túli magyarság boldogulása, anyagi és szellemi gyarapodása, nyelvének és kultúrájának megőrzése és továbbfejlesztése, az anyaországgal való és egymás közötti sokoldalú kapcsolatának fenntartása és erősítése érdekében támogatás nyújtása. Jelen kiírás a Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta települései közötti magyar-magyar kapcsolatok ápolását és fejlesztését célzó testvértelepülési programok és együttműködések támogatására irányul. A helyi önkormányzati versenyképesség növelésének egyik kulcsa lehet a nemzetköziesedés, azaz a nemzetközi pályázatokban (pl. Interreg, Horizon Europe, Erasmus+ stb.) való aktív részvétel. Mind Hargita Megye Tanácsa, mind pedig a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat igen aktív ebben a tekintetben, ezen tapasztalatokat szeretnék átadni települési önkormányzataik részére is.

Ennek érdekében jött létre az első találkozó június 13-15. között a romániai Csíkszeredán. A megbeszélésen a HBMÖ-ot Bulcsu László és Tasi Sándor alelnökök képviselték, az önkormányzatok részéről pedig Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere, Dr. Kovács Miklós, Báránd polgármestere, valamint Simon Zoltán, Hajdúdorog alpolgármestere vett részt az eseményen. A találkozón kijelölték a közeljövőben rendezendő workshopok résztvevőit, akiknek a megyei önkormányzatok szakemberei átadják a projektek kidolgozása és menedzselése során szerzett tapasztalataikat. A modulokat olyan szakemberek tartják, akiknek gyakorlati tapasztalataik vannak a nemzetközi projektmenedzsment területén.

A második találkozó Debrecenben lesz, ahol a program hargitai és hajdú-bihari résztvevői közös pályázati ötleteket dolgoznak majd ki az aktuális vagy jövőbeli kiírásokra.

A „nemzetköziesedés” pályázatnak köszönhetően újabb nyertes pályázatok születhetnek, melyek megvalósítása hozzájárul majd a régiók fejlettségének és versenyképességének növeléséhez, illetve a kulturális kapcsolatokon kívül a gazdasági kapcsolatokat is szorosabbra fűzhetik a felek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában