Fotókkal

2022.06.18. 07:00

Háborús relikviák a kamasz szobájában

Kiss-Szabó Kevin rajong a katonai kellékekért, egy rakétavető is helyet kapott a szobájában.

Forrás: Kiss Annamarie

Mindenkinek kell egy olyan szenvedély, amiben igazán megtalálja önmagát – vallja Kiss-Szabó Kevin, aki az utóbbi két évben azzal tölti szabadidejét, hogy katonai gyűjteménye minél több darabból álljon. A tizenkét éves debreceni tinédzser már kicsi korában rajongott a katonai szerelésért és persze mindenért, ami hozzá köthető: fegyverek, gránátok, kitűzők, sisakok stb. Óvodásként a társaival katonai bázisokat építettek, majd egy időre ez elfelejtődött, amikor kisiskolás lett. Ennek ellenére Kevin története is bizonyítja, ami egyszer megbabonáz bennünket, azt nem lehet egyik pillanatról a másikra elfelejteni, kitörölni. Ez az ő esetében így is történt, 3-4 éve annak, hogy újból előtört belőle: minden, ami az első és második világháborúhoz köthető, az számára valódi kincsnek számít. 

Töltényhüvelyek, sisakok 

Kiss-Szabó Kevin gyűjteménye jelenleg csaknem 150 darabból áll, viszont ez korántsem a vége, hatalmas tervei vannak, amiket a minap szívesen megosztott a Naplóval. – Nagypapámtól kaptam évekkel ezelőtt az első ereklyémet, egy második világháborús német sisakot, ami talán a legközelebb áll a szívemhez. Nagy becsben tartom, de van itt még nagyon sok minden, amitől soha nem tudnék megválni – hangsúlyozta a fiú, majd körbevezetett minket a szobájában. Azt sem tudta, mivel kezdje a „bemutatót”, olyan lelkesedéssel mutogatta féltve őrzött tárgyait, hogy hamar rájöttünk, ez nem csupán egy hobbi számára, hanem a megtestesült jövő. Ritkán látni olyan rendet és rendszerességet egy tizenéves kamasz szobájában, mint amit Kevinnél tapasztaltunk. Szó szerint mindennek megvan a helye, egyik sarokban a kisebb darabokat, másikban pedig a kabátokat, mellényeket és köpenyeket csodálhatjuk meg. 

A gyűjtőtől nem tudtunk olyat kérdezni, amire ne válaszolt volna rögvest, sőt egy-egy monológja után nekünk kellett visszakérdezni, hogy világos képet kapjunk a látottakról. Töltényhüvelyek és kitűzők mellett olyan tárgyak is fellelhetőek, amelyek még azok érdeklődését is felkeltenék, akik nem igazán rajonganak a katonai ereklyékért. Szovjet tábori telefonnal, Rákosi korabeli orvosi ládával is találkozhattunk Kevin szobájában. Mindemellett egy második világháborús német katonának a jogosítványát is áttanulmányozhattuk. Egy biztos, aki átlépi az általános iskolás „rejtekhelyének” küszöbét, az nem fog unatkozni. De vajon honnan van ez a sok minden? 

Saját múzeumot szeretne 

Mint megtudtuk, Kevin nem bíz semmit a véletlenre, folyamatosan bújja a háborús tárgyakkal foglalkozó internetes oldalakat, alkudozik, csereberél, ahogyan az szokás a gyűjtőknél. De ne gondoljuk, hogy csak a webes felületek bújja, egyáltalán nem esik nehezére régiségvásárokon nézelődni, ahol egyébként a legnagyobb szuvenírjeire tett szert ez idáig. Sokan ismerik már őt a piacokon, elmondása szerint nagyon sokat tanul az ottani árusoktól, többek közt ezért is szeret szabadidejében szétnézni a kincsekkel teli vásárokon. 

Forrás: Kiss Annamarie

Olyannyira elmélyültünk a beszélgetésben, hogy csak a távozásunk előtt nem sokkal vettünk észre egy igen komoly eszközt Kevin ágya mellett. Nem haboztunk, azonnal megkérdeztük: mit láthatunk az ágyad mellett? – Oh, hát az ott egy szovjet gyártmányú rakétavető – vágta rá a kamasz rezzenéstelen arccal. Ezt követte néhány másodpercnyi néma csönd a részünkről, mire a tizenkét éves megnyugtatásként csak annyit mondott: semmi pánik, hatástalanítva van! Mi tagadás, nekünk sem kellett több: tankot nem láttunk az udvaron, esetleg a garázsban van? – kérdeztük. A választ rögtön rávágta: – Még nincs, de mint tudjuk, ami késik, nem múlik – fogalmazott mosollyal az arcán Kiss-Szabó Kevin, akinek egyik nagy vágyálma, hogy egyszer nyithasson egy kisebb múzeumot imádott katonai kellékeiből. 

Kétség sem fér ahhoz, hogy az ifjú gyűjtő komolyan gondolja, amibe belefogott. A közeljövőben a soron következő Kitörés Emléktúrán szeretne részt venni családjával, melynek célja, hogy megemlékezzen azokról a magyar és német katonákról, akik a II. világháborúban két és fél hónapon keresztül hősiesen védték Budapestet és Nyugat-Európát a bolsevik Vörös Hadsereggel szemben. 

NE 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában