A polgármester tisztázta a helyzetet

2022.06.23. 12:45

Ezért akadozik az ivóvízellátás Sárrétudvariban

A megnövekedett lakossági felhasználás miatt alakultak ki vízhiányos időszakok a Sárrét szívében.

Három településen is akadozott a vízellátás | Forrás: illusztráció / MW-archív

Az elmúlt napok esti óráiban szakaszos ivóvízhiány fordult elő Sárrétudvariban, Biharnagybajomban és Szerepen, melynek oka kiszolgáló sárrétudvari vízműtelep automatikájában és a lakosok vízhasználati szokásaiban keresendő – tájékoztatott közösségi oldalán Kiss Tibor, Sárrétudvari polgármestere. 

A községek ivóvíz-biztosítását ellátó vízműtelep technológiáját tekintve megfelelően működik, azonban az elmúlt napokban – jellemzően az esti órákban – a vízfogyasztás, vízkivétel az átlaghoz képest egyharmad résszel magasabb volt, amely betudható az utóbbi időszak meleg, száraz időjárásának.

– Ilyen esetben a tartályokban lévő víz mennyisége lecsökken, a kutakból beérkező víz a nagy fogyasztásra tekintettel pedig nem tudja tartani a tartályok minimális szintjét. Bekapcsol a vízkiadást szabályozó automata, és leállítja a víz kijuttatását a fogyasztókhoz – ismertette Kiss Tibor. Az ismételt vízkiadást az automata akkor engedélyezi újból, ha a tartályok ismét elérik a megfelelő mennyiséget. Azonban a tartályszint ekkor sem lesz maximális feltöltöttségű, így a gyors lakossági fogyasztás ismét a minimális szint alá csökkenti vissza a vízmennyiséget, és az automata újból letilt.

A tapasztalatok szerint este 21 óra környékén áll vissza a megfelelő töltöttségi és fogyasztási egyensúly

– mutatott rá bejegyzésében. Mindezekre tekintettel Kiss Tibor kéri az érintett települések lakosait, hogy a biztonságos vízellátás érdekében mellőzzék az elkerülhető vízfelhasználást. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában