Csütörtöki program

2022.06.28. 17:15

Bolygóegyüttállás: hajnali távcsöves bemutató lesz Álmosd mellett

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Június végén és még pár napig érdekes látványosságot csodálhatnak meg a koránkelők: a Földről nézve a naprendszerünk összes bolygója együttállásban lesz. Ehhez hasonlóra 470 évet kell majd várni, mivel legközelebb 2492 áprilisában lesz ismét ilyen érdekesség.

Az Álmosdon és a község közelében lakó érdeklődőknek június 30-án, csütörtökön, hajnali három órakor távcsöves bemutatót tart Szoboszlai Endre debreceni csillagász-ismeretterjesztő a napjainkban és még pár napon át, a hajnali délkeleti égbolton látható bolygóegyüttállásról. A program helyszíne az Álmosd határában lévő Bocskai István szoborkompozíció, mely a településtől négy kilométerre, a román határ irányában található. A programot azért „telepítették” ki, mert ott nincsenek zavaró fények és épületek, vagy erdőség.

A bemutató ingyenes lesz. Az égi jelenség szabad szemmel is látható, azonban a résztvevőknek ajánlatos kisebb kézi távcsövet a helyszínre vinni.

A szervezők felhívják a koránkelő érdeklődők figyelmét arra is, hogy csak teljesen derült égbolt esetén tartják meg a bemutatót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában