Debreceni Egyetem

2022.06.21. 14:05

A kutatói életpálya népszerűsítése a cél

Öt felsőoktatási intézmény és hét doktori iskola együttműködésében valósult meg az egyetemi hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak fejlesztése.

Forrás: Czinege Melinda

A hazai agrár felsőoktatási intézmények elismert oktatási, kutatási, szaktanácsadási tevékenységgel és tradíciókkal rendelkeznek. Az elmúlt évtizedek során kialakult az egyetemek tudományos területi specializációja és elmélyült oktatási tevékenysége, ugyanakkor a kutatási eredmények átadása hiányos volt.

A Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Pannon Egyetem konzorciumi keretek között valósította meg azt a projektet, amelynek fő célja a kutatás, az innováció és az intelligens szakosodás növelését szolgáló humánerőforrás bővítése volt a felsőoktatási intézmények tehetséggondozó műhelyeinek összehangolt fejlesztése érdekében.

A közös munka lehetőséget nyújtott az agrár felsőoktatási intézmények szétaprózódott kutatási-oktatási kapcsolatainak átalakítására, egységes kutatási hálózat létrehozására, ezzel biztosítva a versenyképes agrár szakember képzését és a kutatási utánpótlás biztosítását. A projektben végzett felsőoktatási és tudományos képzés minden meghatározó szintre kiterjedt.

Forrás: Czinege Melinda

– Az elmúlt évtizedekben teljesen átalakult az emberek információhoz jutásának módja. Manapság az interneten fellelhető cikkek nem garantálják, hogy azoknak közük van valós tudáshoz. Az egyetemi képzések alapvető fontosságúak a jövő kutatói számára, mert azt a fajta kritikai gondolkodást erősítik, amely segít, hogyan és milyen módon tudunk egy adott információt megvizsgálni, értelmezni, és továbbadni – hangsúlyozta Dr. Csernoch László a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Forrás: Czinege Melinda

Bízva az együttműködés folytatásában , a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja kiemelte: az elmúlt öt év nagyon ígéretes volt, és számtalan előremutató eredményt tartalmazott.

A Debreceni Egyetem két doktori iskolája a konzorcium megvalósítása során azt a célt tűzte ki, hogy bővítse és minőségileg fejlessze a tudományos kutatásokba bevont hallgatói létszámot, valamint lehetőséget biztosítson a fiatal PhD kutatói utánpótlás bővítéséhez. Emellett lehetőség nyílt az elszigetelten működő szakkollégiumok tudományos együttműködésének szervezetté tételére, valamint a TDK mozgalom új formáinak és szegmenseinek kialakítására.

Dr. Pepó Péter egyetemi tanár, a projekt vezetője kiemelte, hogy a kollaboráció során új, eminens szakmai együttműködés alakult ki az agrár egyetemek között, emellett baráti kapcsolatok is létrejöttek.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában