Rekord született

2022.06.25. 15:17

A fogathajtásnak nemcsak múltja, de jövője is van – fotók és videó a komádi lovasnapról

A tizenhetedik komádi lovasnapon minden eddiginél több fogathajtó nevezett a szombati versenyre.

Forrás: Czinege Melinda

Immáron tizenhetedik alkalommal szervezték meg a Hagyományőrző Lovasnapot szombaton Komádiban. Az egész napos rendezvényen nemcsak lovasbemutatókat láthattak a vendégek, hanem drukkolhattak is a lovak szerelmeseinek, ugyanis a délelőtt folyamán fogathajtó versennyel indult a családi nap. Tóth Ferenc, Komádi polgármestere köszöntőjében elmondta, óriási öröm számára, hogy városuk rendezvénye a mai napig nagy népszerűségnek örvend. – Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyéni csúcsot döntöttünk, ugyanis ilyen sok résztvevővel az elmúlt tizenhat évben nem büszkélkedhettünk – hangsúlyozta. Majd kiemelte: hamarosan 42 fogathajtó fog „megküzdeni” a pályán, hogy megmutassa, az idei jelentkezők közül ő a legtechnikásabb versenyző. Tóth Ferenc a versenyzőket látván úgy fogalmazott, a lovassport szinte fénykorát éli, a versenyzők között megannyi fiatal arcot, sőt, számtalan hölgyet is láthatunk. Ez azt bizonyítja, a fogathajtásnak nemcsak múltja, de jövője is van. – Szóljon ez a nap a barátságról, a lovassportról és természetesen a versenyzésről – tette hozzá.

Számít az ügyesség

Szerkesztőségünknek volt szerencséje a megmérettetés előtt néhány szót váltani a versenyzőkkel, akik már nagyon izgatottan várták a rajtot. Hamar rájöttünk, távolról nézve nem is tűnnek olyan termetes állatoknak a lovak, ám egyre közelebb érve úgy éreztük, mintha zsugorodnánk. Egyszerre félelmetes, felemelő és csodás érzés volt lépkedni a hintók között úgy, hogy több mint száz hátas vett minket körül. Sziki Sándor, aki Jákóhodosról érkezett családjával, imád versenyezni, de akkor is kilátogatna a hasonló rendezvényekre, ha nem indulna a találkozón. Számukra ez nem munka, hanem kikapcsolódás, egy olyan hobbi, amit szinte az egész család folytat.

Valódi életérzés

– A lovak köré építettem az egész életemet, számomra a világot jelentik. A mindennapjaim róluk szólnak, és nem válnék meg tőlük soha – fogalmazott a Napló kérdésére Felföldi Zsanett Enikő, aki a barátai által csöppent bele a fogathajtásba. – Évekkel ezelőtt sokkal kevesebb hölgy indult az efféle versenyeken, viszont most jó látni, hogy egyre többen vagyunk. Nagyon fontos, hogy a csajok összetartsanak, és minél több lány csatlakozzon ehhez a szép sporthoz. Nemcsak a fiúk lehetnek bátrak és ügyesek a fogathajtásban, a lányok is vagányak és sokszor jobbak tudnak lenni, mint a férfiak – jelentette ki mosollyal az arcán a fiatal hölgy, akinek a szavaival Gáti Csende teljes mértékben egyetért. Csenge a komádi versenyen segédhajtóként vett részt, ám maga is indult már több hasonló találkozón mint fogathajtó.

A megkérdezett csikósok egyöntetűen azt mondták, a lovassport egy szerelem, ami ha megfertőzi az embert, utána nagyon nehéz abbahagyni, szinte lehetetlen. Kemény feladat betanítani egy hátast, de a végeredményért megéri az áldozatos munka. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában