Megmutatják: tudnak segíteni a bajban

2022.05.25. 10:46

Nem csak a tudást, az összhangot is nézik a szoboszlói elsősegélyversenyen

Megyei döntőt tartanak szerdán.

Forrás: Kiss Annamarie

A felismerhetetlenségig összeroncsolódott autóbuszok, vérző, eszméletét vesztett bajbajutottak a földön heverve – többek közt ilyen meghökkentő látvány fogadta azt a hatvanöt versenyzőt, akik összemérik ma tudásukat Hajdúszoboszlón, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének 50. Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyén.

A megyei döntőn összesen hét állomáson kell helytállniuk az önkéntes elsősegélynyújtóknak, négy gyakorlati kárhelyen és két elméleti állomáson 10 perc alatt bizonyíthatják rátermettségüket.

A megmérettetésen általános és középiskolák diákjai, valamint felnőttek indultak: hét általános iskolai csapat érkezett, középiskolai kategóriában öt csoport indul, és ezen kívül egy felnőtt csapat ad számot tudásáról. A versenyzők Hajdúszoboszlóról, Püspökladányból, Hajdúnánásról, Hajdúböszörményből, Balmazújvárosból, Debrecenből és Berettyóújfaluból érkeztek. A megyei katasztrófavédelem kiképző- és raktárbázisán sok más mellett vérző sebet láthatnak el, vagy éppen újraélesztést végezhetnek. A csapatok tagjainak nem elegendő csupán a tudás, a feladatok sikeres megoldásához együttműködésre is szükségük van.

Sikeres az érzékenyítés

– Hazánkban a Magyar Vöröskereszt a Mentőszolgálattal együtt vállalta, hogy felkészíti a társadalmat arra, hogy képes legyen egyfajta önvédelemre, s ellátást tudjon adni a bajban. Úgy tűnik, hogy a felkészítési sorozat sikeres – hangsúlyozta a verseny megnyitóján Oláh Miklós, a Magyar Vöröskereszt Hajdúnánás Területi Szervezet elnöke.

A versenyt szakmai bírák értékelik, dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója a versenybíróság elnökeként vesz részt a rendezvényen. Kérdésünkre elmondta:

a tapasztalataik arról árulkodnak, hogy egyre népszerűbbek az érzékenyítőprogramok, valamint azt látják, hogy a valódi eseteknél is egyre inkább segítik civilek a szakemberek munkáját.

– A laikus elsősegélynyújtásnak az elmúlt évtizedekben óriási jelentősége mutatkozott. Az egészségügyi rendszer nagy hangsúlyt fektetett az oktatásra, a figyelemfelhívásra, az érzékenyítésre. Vannak esetek, amikor néhány perc is fontos a bajba jutottnak a túlélés, illetve a maradandó egészségkárosodás szempontjából. Örvendetes, hogy nő a laikus elsősegélynyújtásban kedvet kapó hallgatók száma, az állampolgárok ez irányú felelősségvállalása – részletezte. Mint mondta, ebben szerepe volt egyebek mellett az országos érzékenyítőprogramoknak és a mobiltelefonos applikációknak is. Szavai szerint ma már lelki támogatást jelent a bejelentőknek az is, hogy a mentésirányítás folyamatosan vonalban marad, és szakmai támogatást nyújt ahhoz, hogy amíg a mentők a helyszínre érkeznek, addig a laikus hatékonyan tudjon elsősegélyt nyújtani.

Bármikor jól jön a tudás

A világban számos helyzet adódik, amikor szükség van olyan önkéntesekre, akik valamelyest értik és ismerik az elsősegélynyújtás alapjait. Legyen akár háború, járvány, bármilyen közlekedési vagy háztartási baleset

– emlékeztetett Majoros Petronella, a rendezvényt vendégül látó Hajdúszoboszló alpolgármestere. Saját tapasztalatát megosztva elmondta, néhány éve maga is végzettséget szerzett egészségügyi iskolában, ahol elsősegélynyújtást tanult. 

Később a gyakorlatban is kamatoztathatta tudását, hiszen egy kiállításmegnyitón, amelyen részt vett, az egyik vendég rosszul lett.

– Mindenki más lefagyott, nem tudta, mitévő legyen. Az, hogy én korábban elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhettem, kellett ahhoz, hogy abban a pillanatban tudtam, mi a teendőm – élt a példával az alpolgármester.

A helyszínen járva ugyan elsőre elborzasztott bennünket a kialakított katasztrófák helyszíne, mégis megindító tapasztalat volt végignézni, ahogy ezek az erős humánus szemlélettel élő fiatalok és felnőttek példásan helytállnak egy-egy „baleset” helyszínén. A lapunk által megkérdezett diákok elmondták, hogy heteken át készültek a versenyre, és boldogan mutatják meg a tudásukat, főleg azért, mert tudják: ebből valóban nem csak nekik lehet hasznuk.

A kategóriák legjobbjai szeptemberben Budapesten, az országos döntőben képviselhetik Hajdú-Bihar megyét.

BBI

Eredmények

Gyermek korosztály:

1. Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda

2. Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – Hajdúszoboszló

3. Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája – Debrecen

4. Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola – Hajdúböszörmény

5. -Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Magyar utcai telephelye – Hajdúnánás

6. Petritelepi Általános Iskola – Püspökladány

7. Középkerti Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – Hajdúböszörmény

Középiskolai korosztály:

1. BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola – Balmazújváros

2. -Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium – Debrecen

3. Szép Ernő Középiskolai Kollégium – Hajdúszoboszló

4. BSZC Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája –Püspökladány

5. BSZC Bessenyei György Technikum – Berettyóújfalu

Felnőtt korosztály:
Páratlanok – Püspökladány

(Forrás: Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában