Atomki

2022.05.04. 14:53

Díjazták az Atommagkutató Intézet tudósát

Gyürky György a csillagokban lejátszódó atommagfizikai folyamatokat kutatja.

Forrás: Illusztráció: Freepik

Kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként megosztott Akadémiai Díjban részesítette a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége Gyürky Györgyöt, az MTA doktorát, az Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadóját. A debreceni intézmény május 4-i közleményében ismertette: Gyürky Györgyöt és Maria Lugarót a csillagok belsejében lezajló elemszintézis modellezése és a releváns atommagfizikai mérések terén elért, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó eredményeik, valamint a nukleáris asztrofizikában folytatott iskolateremtő munkásságuk elismeréseként részesítették az elismerésben.

Gyürky György
Forrás: Atommagkutató Intézet

Maria Lugaro és Gyürky György – előbbi a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos főmunkatársa – azokat a csillagokban lejátszódó atommagfizikai folyamatokat kutatja, melyek hozzájárulnak a csillagok, például a Nap energiatermeléséhez és a világunkat felépítő kémiai elemek keletkezéséhez. Ezeknek az asztrofizikai jelentőségű folyamatoknak a vizsgálata különleges módszereket igényel. Gyürky György a fontos szerepet játszó magreakciók kísérleti vizsgálatát végzi az Atommagkutató Intézet részecskegyorsítóival, valamint külföldi intézetekben. Maria Lugaro pedig a kísérleti eredmények értelmezésével, az asztrofizikai következtetések levonásával járul hozzá a csillagok működésének jobb megértéséhez.

A díjat Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át az Akadémia 195. ünnepi közgyűlésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában