Keresztútjárás Nyíracsádon

2022.04.10. 18:14

Nem vagyunk egyedül a kereszthordozásban

Gyermekek járták végig a keresztutat Nyíracsád római katolikus templomában.

Jézus (Fazekas László) katonák (Asztalos Gábos és Varga Zsombor) kíséretében viszi a keresztet a Golgotára | Forrás: Kedves Zilahi Enikő

Barkaszenteléssel kezdődött Nyíracsád római katolikus templomában a virágvasárnapi szertartás. Eiben Tamás plébániai kormányzó a templomkertben található lourdes-i barlang előtt szentelte meg a barkát, ami azokat a pálmaágakat jelképezi, amivel Jézust Jeruzsálembe való bevonulásakor köszöntötte a nép.

 

A virágvasárnapi szentmise részeként gyermekek jelenítették meg Jézus keresztútjának állomásait. A 14 stáció alatt Krisztus szenvedése és kereszthalálának története elevenedett meg a gyermekek előadásában. A hívek láthatták, ahogy Pilátus halálra ítéli Jézust, aki a vállára veszi a keresztet, majd elesik azzal. Találkozik szent anyjával, Máriával, majd Cirenei Simon segít a kereszthordozásban, Veronika pedig kendőt nyújt a szenvedőnek. Jézus másodszor is leroskad, bűnbánatra inti a síró asszonyokat, majd újra elesik. Megfosztják ruháitól, keresztre feszítik és meghal. Mária ölébe veszi szent fiát, és sírba teszik a holttestet.

 

Példákkal segítettek

 

A narrátorok előolvasták az egyes stációk történéseit, majd olyan egyszerű, hétköznapi példákkal vitték azok üzenetét közelebb a hívek lelkéhez, amit a legfiatalabbak is könnyen megérthettek. A passiójáték végén minden résztvevő gyermek Jézus keresztfájára tűzte saját kis keresztjét, ami azt jelenti, hogy nem vagyunk egyedül nehézségeink viselésében, hisz Jézus, Isten fia segít hordozni azokat. A passiójátékra Nagy Attiláné hittanár készítette fel a gyerekeket. A szentmisét követően a hívek otthonukba vihették a megszentelt barkaágakat.

 

Kedves Zilahi Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában