Igazi kis birodalom

2022.04.15. 16:14

Létezik a Törpenyuszik Paradicsoma, ráadásul nincs is messze

Nyulat tartani édes felelősség. De hosszú távú kapcsolat, úgyhogy kalandorok kíméljék a nyuszikat.

Forrás: Boldog Nyuszi Farm

Emberi szokás, hogy húsvétra úgy ajándékozzuk az élő nyulakat, mintha plüssjátékok lennének. Természetesen nincs abban semmi rossz, ha egy gyermeki álmot teljesítünk az ünnepekre, ha a nyuszitartás vágyán túl valóban van ragaszkodás.

A Boldog Nyuszi Farmra látogattunk, hogy belepillantsunk a felelős állattartás mindennapjaiba. Nevéhez hűen a Debrecen vonzáskörzetében lévő 12 hektárnyi nyugalom természettől tiszta levegője minden nyúl álma lehetne. A lógófülű kedvencek jó idő esetén kint szaladgálhatnak az udvaron és felfedezhetik a porta minden rejtett zugát. Arany nyuszi, Sál, Mogyoró, Grafit és a többiek boldogan élik itt mindennapjaikat, a házban lévő nyuszi szobában egyénileg kialakított kis lakrészük van, itatóval, etetővel, saját tervezésű rácsos alomtálcával berendezve. Szalmát gazdáik nem tesznek alájuk, mert akkor a nyulaságok nem használnák a nyuszivécét. Merthogy bizony szobatiszták. Ráadásul azon túl, hogy roppant aranyosak, nagyon barátságosak is.

Reggelire a rét finom növényeit és a fóliasátorban termett zöldségeket falatozzák, amik kizárólag szerves trágyával vannak táplálva. Műtrágyát errefelé csak a dísznövények kaphatnak. A törpenyulak himalájai sót nyalogatva pótolják a tisztított vízből hiányzó ásványi anyagokat, és várják a desszertet: a banánkarikát.

Természetesen ezek idilli körülmények, és nem csak így lehet valóban boldog nyuszit nevelni. Habár vannak igényeik a tapsifüleseknek, ami a legfontosabb: szeretni kell őket. És ezt bizony bőven meghálálják. Nem szükséges új házba költözni csak azért, hogy kedvenceink jól érezzék magukat, nyula válogatja, milyen mozgástér szükséges nekik. Valamelyiknek kell a gondtalan szabadban ugrálás öröme, valamelyikük egy panellakásban is megtalálja a boldogságot. Némi magánszférát ugyanakkor mindannyian igényelnek, erre egy nagyobb ketrec bőven elegendő.

Istenes Dávid és Orbán Márta, a Boldog Nyuszi Farm tulajdonosai évekkel ezelőtt tudatosan hagyták hátra Debrecen zaját egy harmonikusabb életért, ahol a belső csendet is könnyebb megtalálni.

Forrás: Boldog Nyuszi Farm

Dávid rengeteg mindenhez ért, amolyan polihisztor lélek. Márti is sok mindent szeret csinálni, de a fő elfoglaltságának a nyuszikat tekinti. Azonban nem futószalagon potyognak a nyulak, valóban nagyon szeretik ezeket a tüneményes teremtéseket.

Mivel szívükön viselik mindegyik kis négylábú sorsát, ezért fontosnak tartják, hogy valamennyire megismerjék a nyuszik új gazdáit. Amennyiben ők is igénylik, nyitottak a kapcsolattartásra. Szeretnék jó helyen tudni az állatokat, ezért készségesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre, ráadásul hasznos tanácsokkal segítik a nyuszitulajdonosokat, hiszen türelmet és odaadást igényel a kisállatok nevelése. Cserébe viszont nyulaink könnyen taníthatóak, és amennyiben kölcsönös tisztelet alakul ki, harmonikus lehet a kapcsolat ember és nyuszi között.

– Lehet őket fejleszteni, viszont vannak személyiségbeli korlátaik. Ahogy az emberek esetében is. Valamelyikük – bármit is csinálunk – sosem lesz bátor, vagány nyuszi. Ugyanakkor könnyen idomul a személyiségük az emberéhez – mesélte Dávid. Hozzátette, fegyelmezhetőek, de azokról a szokásaikról, amikhez ragaszkodnak, nem érdemes erővel leszoktatni őket.

Forrás: Boldog Nyuszi Farm

Lényeges, hogy természetesen fejlődjön a nyuszink személyisége. Aki valóban szereti az állatokat, ne saját magának akarjon egy olyat, amilyet elképzelt, hanem társként tekintsen rá, tisztelje és segítse a fejlődését. Nincs annál szomorúbb, amikor egy megunt lógófülű kedvenc az ünnepi hangulat elmúltával bezárt ajtón kívül végzi, mint egy fenyőfa. Vagy egy menhelyen, esetleg szabadon engedik az erdő szélén. A felelősségtől így könnyű lehet szabadulni, azonban az ember mellett felcseperedett nyúl egyedül nem életképes a természetben.

A fiatal pár szerint legalább napi másfél órát kell szánni egy törpenyuszi tulajdonosának kedvencére: takarítani kell a helyét, etetni, itatni, játszani vele.

– Aki nem tud foglalkozni a nyuszijával, mert állandóan dolga van, vagy sokat utazik a munkája miatt, az inkább vegyen egy automata etetővel felszerelt akváriumot – vallja Dávid.

– Fontosnak tartom, hogy ha gyereknek vesznek nyuszit, a szülők is szeressék és akarják. Mert elképzelhető, hogy ha a csemetéjük ráun, nekik kell vele foglalkozni. Ráadásul egy törpenyuszi átlagosan 6-8 évig él, így, ha addigra a gyerek felnő, esetleg elköltözik, ne maradjon társ nélkül a kis kedvenc – tette hozzá Márti.

Ennek ellenére az is lehet tehetséges nyuszi gazdi, aki valamiért úgy gondolja, hogy nem menne neki. Tévhit, hogy a tartása bonyolult, ahogy az is, hogy érzelemmentes vagy túl félős. A törpenyulak igénylik az emberi közelséget, és, hogy foglalkozzanak velük. Intelligens és nagyon intuitív lények. Ha már van egy mélyről jövő szeretet ezek iránt a bundás, kedves lények iránt, akkor nagy baj nem lehet.

Hajnal László
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában