Felsőoktatás

2022.04.29. 08:23

Két kategóriában is a legjobb magyar egyetem lett a DE a Times Higher Education friss listáján

A Partnerség a célokért és a Méltányos munka és fenntartható növekedés szekcióban sem találtak hazai legyőzőre.

Forrás: Napló-archív

A Times Higher Education (THE) legújabb Impact Ranking rangsorában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai mentén, 17 kategóriában vizsgálja a felsőoktatási intézmények társadalmi és gazdasági szerepvállalását, valamint hatásait. A neves brit rangsorkészítő a Debreceni Egyetemet (DE) 6 kategóriában minősítette, közölte az egyetem honlapja.

A Partnerségek a célokért (Partnership for Goals), valamint a Méltányos munka és Fenntartható növekedés (Decent Work and Economic Growth) kategóriában egyaránt a 201-300. helyet foglalja el a DE, ezzel a legjobb magyar egyetem. Előbbi kategóriában sikerül megőriznie legjobb magyarként az előző évi eredményét, az utóbbi kapcsán pedig elsőként került fel a DE a listára.

Szintén a legjobbak között van és a 201-300. helyet érte el a Fenntartható városok és Közösségek valamint az Élet a víz alatt kategóriákban. Az Egészség és jóllét a 401-600., míg a Minőségi oktatás besorolásban a 301-400. helyen zárt a debreceni intézmény.

A nemzetközi rangsor készítői a Partnerség a célokért kategóriában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz kapcsolódó oktatási, kutatási és társadalmi szerepvállalási tevékenységet vizsgálták, míg az Élet a víz alatt kategóriában a témához kacsolódó kutatások, a vízi ökoszisztémákhoz fűződő oktatási és tudományos tevékenység, a vízre veszélyes hulladék ártalmatlanítása, valamint a helyi vízi ökoszisztémák fenntartása is szerepet játszott a pontszám kialakításánál.

Az Egészség és jóllét témában figyelembe vették az egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók számát, arányát a teljes hallgatói létszámhoz viszonyítva, az egészségügyi kutatásokat, ipari együttműködéseket, valamint az egészséges életmódhoz kapcsolódó infrastruktúrát. A Minőségi oktatás témakörben többek között a gyermekkori oktatáshoz és az élethosszig tartó tanuláshoz kapcsolódó kutatásokat, a tanárképzésben diplomát szerzők, valamint a hallgatók között az első generációs értelmiségiek arányát vizsgálták.

A Méltányos munka és Fenntartható növekedés kapcsán a rangsor készítői többek között az egyetemek gazdasági témájú kutatásait, valamint munkaadói gyakorlatait és a diákok szakmai gyakorlati helyekhez való hozzáférést vizsgálják.

A Fenntartható városok és Közösségek témakörének értékelésekor a legfontosabb szempontok között szerepelnek az intézmények fenntarthatósággal kapcsolatos kutatásai, valamint a kulturális örökség megőrzése és a helyi közösségek számára elérhetővé tétele kapcsán tett erőfeszítései is.

A THE 2022-es összesített listáját az ausztrál Western Sydney University vezeti, második az egyesült államokbeli Arizona State University (Tempe), a harmadik helyen pedig a kanadai Western University áll.

A brit rangsorkészítő listáján a hazai intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett egyebek mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem kapott helyet.

A friss eredmények itt érhetők el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában