Évforduló

2022.04.15. 11:18

Földes napját ünnepelték

Az itt élt közel negyven generáció, a szülőfalu több mint nyolc évszázados múltjában tanulta meg, hogy a legnagyobb összetartó erő a településük életében a lakosok összefogása.

Forrás: Péter Imre

Tizenöt évig húzódó per záródott le a királyi hétszemélyes tábla ítéletével 243 éve, 1779 április 14-én. A nagy per zárásaként elfogadott Községi Szabályrendelet a XIX. század második feléig biztosította a község rendezett tanácsú közigazgatási szervezetét és nemes és nem nemes lakóinak polgári egyenjogúságát. E történelmi jelentőségű napra - 1991 óta - április 14-én, Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága. A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a falu ünnepére készülve témahét keretében rendezvények sokaságával emlékezett az egykor nemesi község múltjára. Az iskolások évfolyamonként falumérföld futást, Helyi értékeink címmel rajz és csapat vetélkedőt rendeztek és játékos sorversenyen mérték össze tudásukat. A nyolcadikosok versenyeztek a Szuperdiák címért, melyet Kordás Anita és Bogár Boldizsár Tamás nyerték el. A Karácsony Sándor Közösségi Ház ötödik alkalommal rendezte meg a helyi amatőr alkotóművészeti kiállítást.

Az összetartozás ünnepe

Csütörtökön délután a községháza dísztermében megtartott ünnepi képviselő testületi ülésen a ma már történelemmé lett áprilisi napra, az itt élők összetartozásának ünnepére emlékeztek. Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester köszönetet mondott a község évszázadai alatt és napjainkban a település megmaradásáért és fejlődéséért áldozatokat vállalóknak. Azoknak, akik a kitartó elszántságukkal és akaraterejükkel megőrizték Földest unokáiknak, a jövőnek. Ezt követően átadta a község közéletében végzett áldozatos tevékenység elismerését jelképező Kállay László díjat Lipcsei Jánosné nyugdíjas pedagógusnak, aki hosszú évtizedeken át szövő művészeti alkotó közösséget vezetett. Az ünneplő települést, a helyi hagyományokat őrző népművészt köszöntötte Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és átadta Földes polgármesterének Bocskai fejedelem korabeli magyar szablyájának hiteles másolatát. Az ünnepi nap rendezvénysorozatát Tóth Lilla és Papp István „Hasad az ég alja” című, a szülőföldhöz való kötődésről és hazaszeretetről szóló irodalmi műsora zárta.

Péter Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában