Fotókkal

2022.03.30. 16:07

Újabb kastély szépül meg Hajdú-Biharban

Visszanyerheti egykori pompáját a nagykereki Bocskai-várkastély: elkészült a komplex műemléki és turisztikai vonzerővé fejlesztésének koncepciója.

Forrás: Kiss Annamarie

A projekt célja a Bocskai-várkastély épületének rehabilitációja, 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, egész évben elérhető komplex szolgáltatást nyújtó kulturális és turisztikai attrakció kialakítása. A fejlesztés munkahelyeket is teremt majd a határ menti településen.

 

A kastély ma is több lábon áll: múzeumként, közösségi- és rendezvénytérként is funkcionál. Rendszeresen fordulnak meg benne látogatók, művészeti csoportok. Az épületben a szigetelés, illetve a nyílászárók állapota miatt a fűtés nehezen megoldható, többek között ezért is szükséges a teljes rekonstrukció.

 

Lehetőség a turizmusban


A fejlesztési tervekkel kapcsolatban szerdán tartottak sajtótájékoztatót.

A kastélyt érintő elképzelések szerint a már meglévő állandó kiállítást újragondolják, és a helyszínen működő könyvtárat komfortosabbá teszik. Az elképzelések szerint kávézót, bisztrót alakítanak ki a kastély egyik szárnyában a turisták és a városon átutazók számára, ez majd a rendezvények idején is kiszolgálhatja majd a látogatók igényeit. Ezen túlmenően igényes, korhű bútorokkal kialakítanának egy előcsarnokot, ahol turisztikai információs pont, ajándékbolt várhatná a látogatókat. A toronyban exkluzív apartmant hoznának létre.
A tájékoztatón Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: jelentősen erősíti a projektet, hogy a közelmúltban elkészült M4-es autópálya Nagykerekinél éri el az országhatárt, így a fővárosból négysávos úton megközelíthető a település és a kastély.


– A körzetünknek kitörési lehetősége a turizmus. A célunk, hogy az idelátogatók több napot eltölthessenek a vidékünkön. Hajdú-Bihar megye déli részében a nagykereki Bocskai-kastély lehet a zsákai Rhédey-kastély után a második fontos turisztikai vonzerő – mondta az országgyűlési képviselő.

 

Hozzátette azt is, hogy a kastély revitalizációja mellett a tervek között szerepel a műemléki épület melletti magtár megvásárlása és rendezvénytérré alakítása, a kastély pincerendszerének feltárása és hasznossá tétele, továbbá a kastélypark újragondolása is. Az elképzelések szerint a várkastéllyal szemközti területen parkolót alakítanak ki.

A kastélyfelújítással nagy lehetőséget kaphat a község. Ugyanakkor az elmúlt időszak sem telt el fejlesztések nélkül. Egyebek mellett a Magyar falu program támogatásai is segítették a településen élők komfortérzetének emelését – erről Zilai Károly polgármester számolt be a tájékoztatón.
 

Emléket állít

 

A várkastély felújítása időszerű volt: legutóbb 60 éve újították fel, az Országos Műemléki Felügyelőség helyi kezdeményezésre 1956 és 1962 között állították helyre.

Magyarországon a nagykereki kastély az egyetlen, ami Bocskai István személyének emlékét őrzi. A mai kastély helyén állt vár magját – egyes feltevések szerint egy 1449-ben már minden bizonnyal fennálló – torony képezte, amely még 1920-ban is megvolt a kastély mellett, ekkor azonban alsó részét már intézői lakásként, felső részét pedig magtárként használták.

A tornyot a helyiek bagolyvárként vagy bástyaként emlegették a visszaemlékezések szerint. A helység birtokosa az Ártándy család volt, amely kisebb várat építtetett a településen. Bocskai István volt a helység földesura 1583-tól, a későbbi fejedelem 1583 és 1599 között megerősítette és kibővítette a kereki várat, és a védelmi rendszerét is korszerűsítette.

 

A vár egykori képéről nincsenek pontos adatok, napjainkban Gyalókay Jenő 1928-ban megjelent tanulmánya a legszélesebb körben elfogadott rekontstrukciós elképzelés, amely szerint ekkor ötszög alaprajzú, sarkain hengeres bástyákkal ellátott építmény volt a vár. Gyalókay szerint a vár magját a ma is álló, négyszög alaprajzú, földszintes várkastély képezte, amely egy négyszög alakú kis udvart zárt körül. A várat 1604. október 3-án császári csapatok ostromolták meg. A részben romos nagykereki kastély teljes helyreállítása és barokk stílusú kastéllyá való kiépítése a Csanády-Hodossy házaspár nevéhez fűződik, a munkálatok 1751 és 1785 között zajlottak.

 

BBI

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában