Ukrajnai háború

2022.03.11. 15:11

Komplex tervvel segíti a menekülteket az egyetem

A tolmácsolásban önkéntes hallgatókból álló csoportok segédkeznek a határon.

Forrás: unideb.hu

Humanitárius Koordinációs Bizottságot alapított a Debreceni Egyetem. Az intézmény a kezdetektől kivette részét az ukrán-orosz háború elől menekülők megsegítéséből, ám a háborús konfliktus elhúzódása miatt szükségessé vált egy komplex humanitárius terv összeállítása – írja az unideb.hu. A programban a Debreceni Egyetemen már elindult kezdeményezéseket fogják össze az érintett szervezeti egységek képviselőinek részvételével. A bizottság koordinálja a hallgatók és a dolgozók adománygyűjtéseit, szervezi a tároló és szállítási kapacitást. Az intézmény vezetése emellett még szorosabbra fűzi a kapcsolatot a határon tevékenykedő karitatív szervezetekkel, illetve – együttműködve Debrecen városával és az egyházakkal – további jótékonysági programok szervezését is célul tűzte ki.

 

A legjelentősebb előrelépés, hogy szervezetten elindul a Debreceni Egyetem önkéntes humanitárius segítői programja – erről már Pintér Ákos általános rektorhelyettes, a Humanitárius Koordinációs Bizottság vezetője beszélt az egyetemi portálnak.

Pintér Ákos, általános rektorhelyettes, a Humanitárius Koordinációs Bizottság vezetője

Forrás: unideb.hu

– A Debreceni Egyetem a Covid-19 járvány idején is megmutatta, hogy képes a társadalmi felelősségvállalásra. Most a háborús helyzet miatt újra élen kell járnunk ebben. A bizottság a nap 24 órájában a menekültek és a hatóságok rendelkezésére álló, 2-3 fős, önkéntes csoportokat toboroz folyamatosan. Elsősorban olyan kárpátaljai, magyar ajkú hallgatók jelentkezését vártuk és várjuk, akik jól beszélnek ukránul és oroszul. Ők főként Biharkeresztesen és Ártándon segítenek tolmácsolással, hogy az idegenrendészeti eljárást minél gördülékenyebben le lehessen folytatni. Tehát ezúttal kifejezetten a fordításban ajánlottuk fel a segítségünket – hangsúlyozta Pintér Ákos.

 

A Debreceni Egyetem a menekültek megsegítésében szorosan együttműködik a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatallal, amely a napokban jelezte, hogy nagy hiány van a keleti határrészen ukrán-magyar tolmácsokból. A programban résztvevő hallgatók kedvezményekben részesülhetnek, például az önkéntes munkát gyakorlatként igazolhatják nekik, illetve van lehetőség arra is, hogy mentesüljenek az óralátogatás alól.

 

Az első önkéntes csoport három egyetemistával és a program koordinátorával péntek kora reggel indult útnak Biharkeresztesre, a magyar-román határra, ahol nyolc órás „szolgálatot” látnak el, majd délután újabb egyetemista önkéntesek váltják őket. Nagy szükség van a segítségükre, hiszen ide egy-egy Romániából érkező vonaton nagyjából 150-200 főt fogad hazánk, akik jellemzően távolabbi ukrán területekről, például Harkivból menekülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában