Új üzemet adtak át – frissítve

2022.03.28. 12:52

Kakukkfüves hagymalekvár is lehet Bakonszeg védjegye

A környékbeliek munkájának eredményét is itt zárják üvegbe a jövőben.

Forrás: Molnár Péter

A kakukkfüves hagymalekvártól a fitt vegyes vágotton át a gyömbéres almalekvárig számos terméket előállítanak Bakonszegen a hétfőn átadott zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemben. Bakonszegen 2011-ben indult a közmunka, és hamar körvonalazódott, hogy értéket tudunk teremteni – kezdte Gara Péter. A polgármester elmondta, hogy kormányzati támogatással három helyszínen fejlesztettek: a már meglévő Piac utcai feldolgozót renoválták, a közelében mintaboltot nyitottak, raktárt alakítottak ki, és a Hunyadi utcai ingatlant teljesen felújították, szintén raktárral bővítették, gépekkel látták el, illetve hűtőautót vettek. A beruházás három munkahely lehetőségét nyitotta meg. A településvezető arról is beszélt, hogy

a 21. századi színvonalú élelmiszeripari feldolgozás helyzetbe hozza a háztáji gazdasággal foglalkozó családokat, és újra fellendíti a vidéki életformát, amely az elmúlt évtizedekben kissé háttérbe szorult.

A helyieken túl a környékbeliek is élvezhetik a beruházás előnyeit, hiszen az önkormányzatok együttműködésének köszönhetően több település ideszállítja a közmunkaprogram során megtermelt alapanyagait. Az itt előállított ivólevek, savanyúságok, lekvárok, darabolt zöldségek-gyümölcsök a közétkeztetést segítik, és boltokban is kaphatók lesznek.

Itt szükségből erényt kovácsoltak, hiszen kevés művelhető terület volt az önkormányzat számára, ezért megteremtették a magasabb szintű feldolgozás lehetőségét, és összefogtak a környékbeliekkel, akik idehozzák a nyersanyagot

– mondta dr. Vitányi István. Az országgyűlési képviselő kiemelte azt az ökológiai lábnyom szempontjából sem elhanyagolható előnyt, hogy az árunak nem kell több száz kilométert megtennie a szántóföld és az asztal között. Szólt a modern berendezésekről, a fóliasátor például pára- és szélérzékelővel ellátott, ennek megfelelően automatikusan zárulnak a felső nyílásai.

Példaértékű község

 

Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár a Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programjának (GÉP) 2019-es kezdeteit idézte fel.

Eddig összesen 93 település kapott támogatást, az elindult és megtervezett programok fejlesztései közel 18 milliárd forintból valósulhatnak meg, létrejön 351 új munkahely.

Mint mondta, Bakonszeg a kezdetektől kiemelkedő szakmai színvonalon képes működtetni a közfoglalkoztatási programokat. A település több mint 1,2 milliárd forintot tudott igényelni az államtól e célra az elmúlt 10 évben, így 1169 főnek biztosítottak közmunkát. A megyei tendenciához hasonlóan, a községben is jelentősen csökkent a munkanélküliség. Hajdú-Biharban 2013-ban több, mint 44 ezer fő keresett állást, 2021 végére 18 ezren, míg Bakonszegen 117-ről 34-re szűkült a nem foglalkoztatottak száma.

 

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, ennek az útnak a bejárásához sok munka, elszántság, kitartás kellett. A mostani beruházásra 140 millió forintot biztosított a Belügyminisztérium. A község a programban vállalta, hogy a három munkavállalót legalább három évig foglalkoztatja, illetve az üzemet öt évig fenntartja.

 

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában