Fotókkal

2022.03.15. 16:16

A város szívében ünnepelt együtt Hajdúszoboszló március 15-én

Az összefogás szükségességét jelölte meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb üzenetének Czeglédi Gyula polgármester március 15-én a városháza előtti téren megtartott városi ünnepségen, Hajdúszoboszlón.

Forrás: Tóth Imre

Nagyon sokan eljöttek együtt emlékezni a haza egyik legnagyobb történelmi eseményére. A városi ünnepséget megelőzően a református templomban megtartott istentiszteleten Czető Norbert lelkész azt hangsúlyozta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezetes napja a magyarság vitathatatlan eredménye, példaértékű tette az összefogásban és az éledező nemzeti öntudatban. E gondolat jegyében forgatta vissza több ezer évvel az idő kerekét a Bírák könyve 1. fejezetének 12-15. versével, és vont párhuzamot Káleb és Otniel jellemét, tetteit megidézve.

 

A fürdőváros főterén Czeglédi Gyula polgármester ünnepi beszédét a 48-as kiáltvány napjainkban legalább annyira érvényes gondolatával kezdte: 

Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Emlékeztetett, hogy 1848 március idusán született meg a modern parlamentáris Magyarország, a törvények biztosították a polgári fejlődést, a felzárkózást a nyugathoz. Felidézte Magyarország és a környező országok forradalmi eseményeit, majd rámutatott, a reformkort követő fiatal, radikális generáció volt az, akik tenni is mertek a sorsdöntő pillanatban.

 

Kitért továbbá arra, hogy a szabadságharcból a hajdúk is kivették részüket.  Lenkey századában szolgált a hajdúszoboszlói Harsányi Bálint, aki a forradalom hírére századával hazaszökött Galíciából. A rákosmezei ütközetben halálos sebet kapott, Isaszegen temették el, emlékét oszlop őrzi szülővárosában.

Európa sorsát akkoriban öt nagyhatalom befolyásolta – emlékeztetett Czeglédi Gyula, hozzátéve, Magyarország mindig a keleti és nyugati birodalmak ütközőpontja volt. A sok megpróbáltatás ellenére azonban mindig volt erő a talpra állásra. Napjainkról szólva kifejtette, Európa ma identitásválsággal, világnézeti, értékrendi vitákkal küzd. Ehhez kapcsolódva Ferenc pápát idézte: „Legyetek befogadóak, de őrizzétek mélyre ható gyökereiteket”.

 

Az ünnepség szónoka nem hagyta szó nélkül, hogy a korábbi délszláv háború után most Európában újra felütötte a fejét a háború. Ennek kapcsán hangsúlyozta,

mennyire büszke arra, hogy a szenvedő ukrán népnek a hajdúszoboszlóiak széles körű összefogással igyekeznek segítséget nyújtani.

Hangot adott véleményének, miszerint felfoghatatlan számára, hogy egy konfliktust a nagyhatalmak nem képesek tárgyalóasztalnál rendezni, háború kirobbantásával akarják érdekeiket érvényesíteni. 

 

Az Európai Unióról és hazánkról szólva kifejtette, a közös Európában a béke, a szabadság, az egyenlőség, a kölcsönös tisztelet, az egyetértés és testvériség elvének kell, kellene érvényesülnie. Magyarország példát mutat bátorságból és határozottságból, amikor megvédi határait, szuverenitását, ugyanakkor segíti a rászorulókat.

 

1848-ra visszautalva hangsúlyozta, a forradalom titka a nemzeti egység, hogy mindenki szabad, alkotmányos, polgári Magyarországot akart. Ugyanakkor rámutatott: Európa közepén csak akkor védhetjük meg szabadságunkat, függetlenségünket, nemzeti identitásunkat, ha nem maradunk egyedül, hanem szövetségeseinkkel együtt, egységesen lépünk fel az európai politika porondján. S mindennél fontosabb az összefogás, s nem csak az azonosan gondolkodó embereké, mert közösen többre jutunk.

 

Beszéde végén óriási értéknek nevezte, hogy Hajdúszoboszlón együtt ünnepelhetnek, hogy egyetértés van fontos kérdésekben, mint a lakosság életminőségének javítása, a turizmus fejlesztése, más gazdasági ágak fejlődésének segítése, a különböző, de a városért tenni kész civilek és az egyházi közösségek értékteremtő tevékenysége. A hétköznapi küzdelmek, szócsaták fölött ugyanis mindig lenni kell egy közös célnak: a magyar népnek az, hogy szabad, független országban élhessen, Hajdúszoboszló lakossága pedig teljes lelki békében, boldogan, egy folyamatosan szépülő és fejlődő városban.

 

Az ünnepségen közreműködött a Zichy Géza Zeneiskola ifjúsági fúvószenekara, ünnepi műsorral a Hőgyes Endre Gimnázium diákjai. Végül az önkormányzat, intézmények, pártok, civil közösségek képviselői koszorúkkal, virágokkal rótták le tiszteletüket Harsányi Bálint emlékművénél, továbbá Petőfi Sándor, valamint Kossuth Lajos emléktáblájánál. 

 

Tibai Irma

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában