Várják az ajánlatokat

2022.02.28. 07:00

Vásárcsarnok épül Nyíradonyban

A kivitelezési munkálatokra szóló közbeszerzési felhívás jelent meg a napokban.

BS

Forrás: MW-archív

Korszerű vásárcsarnok napelemes rendszerrel, üzlethelyiségekkel és parkolókkal; Európa Park utcabútorokkal, fasorral és kerítéssel – többek között ezek kivitelezésére jelent meg felhívás a Közbeszerzési Értesítő szerdai számában. Az ajánlatokat március 10-ig várja Nyíradony önkormányzata. 

 

– Ez még a korábban indult Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban kezdeményezett zöldváros-projektünk. Ennek részeként egy vásárcsarnok épülne, a település utcáin fásítás és a zöldterület megújítása történne. Az eredeti projekthez képest, a megvalósítandó műszaki tartalom növekedett, amelyhez – Tasó László országgyűlési képviselő közbenjárásnak köszönhetően – Magyarország Kormánya mintegy 198 és fél millió forint többletforrást biztosított. Ezt követően írtuk ki most a közbeszerzési felhívást – tájékoztatott megkeresésünkre Tasó Béla polgármester. 

 

A háromrészes kiírás szerint egy 875 négyzetméter alapterületű vásárcsarnokot építtet a beruházó. A csarnokba való be- és kijutást – valamint a menekülő útvonalat – az északnyugati, délkeleti és délnyugati homlokzaton elhelyezett kétszárnyú ajtók biztosítják. 

 

Átfordulnak az oromfalra is 

 

A csarnokon belül önálló szerkezettel rendelkező üzletsorokat és kiszolgálóhelyiségeket alakítanak ki. Ezek a csarnok két szélső zónájában helyezkednek el, és külön gazdasági folyosóról megközelíthetők lesznek. Felettük raktárterületet létesítenek. Az épület fedése tetőpanel, a természetes megvilágítást és szellőzést a csarnokváll alatt végigfutó nyílászárók biztosítják – melyek átfordulnak az oromfalra is –, valamint a tetőfelületen kialakított sávos bevilágítók. Az épület homlokzata teljes felületen táblás polisztirolhab hőszigetelést kap. A nyílászárók műanyag tok- és szárnyszerkezetűek, hőszigetelő üvegezéssel. A galériára acélszerkezetű lépcső vezet. A csarnoktér külön fűtést nem kap, az üzlethelyiségekbe elektromos fűtőpaneleket építenek be, külön almérők kialakításával. A csarnok tetőfelületére tervezett napelemek biztosítják az energiaellátást. 

 

Az épület vízellátása az utcán meglévő közművezetékekről történik, új vízmérőakna és vízmérőóra felhasználásával. A tervezett vízvezeték-hálózat anyaga épületen belül ötrétegű csővezeték, szabadon, szerelőaknában, bilincselve és szigetelve, falhoronyban szerelve. A  hidegvíz-vezetéket kondenzáció ellen, a melegvíz-vezetéket hőveszteség ellen vastagon szigetelni kell zárt cellás szigeteléssel, falban vezetett csöveknél PVC-burkolatú szigetelőanyaggal. A használatimelegvíz-ellátást hőszivattyúkkal és elektromos fűtőpatron beépítésével oldják meg. Az épületben továbbá mosdókat és akadálymentes vizesblokkot is kialakítanak. 

 

A meglévő burkolatokhoz csatlakozva megközelítőleg 68 méter hosszon szilárd burkolatú út épül. A hozzá csatlakozó 26 darab személygépkocsi-parkoló burkolatán keletkező csapadékvizek elvezetésére szikkasztó jellegű árkokat alakítanak ki. 

 

Európa pihenőpark készül 

 

A tervezett területen összesen 900 négyzetméter alapterületű, úgynevezett Európa pihenőparkot alakítanak ki, melyben 40 darab magas törzsű kőrisfát ültetnek el. Ugyanitt tíz asztalt helyeznek el, azok mindkét oldalán egy-egy paddal. Összesen 296 kőrisfát ültetnek el. Ezekből 83 darab a Honvéd, 61 a Rákóczi, 55 a József Attila, 48 a Hajnal, valamint 15 a Toldi utcára kerül. Az Európa Park területét kerítéssel veszik majd körbe a 471-es számú főúttal párhuzamosan. A munkálatok elvégzésére a szerződés hatálybalépésétől számítva 9 hónap áll majd rendelkezésére a kivitelezőnek. 

 

BS 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában