Közbeszerzés

2022.02.01. 12:08

Nehézségek miatt módosul a debreceni óvoda korszerűsítése

Szerződésmódosítás vált indokolttá a Karácsony György Utcai Óvoda energetikai korszerűsítése kapcsán.

Forrás: Czinege Melinda

A műszaki tartalommal kapcsolatos problémák miatt módosították a Karácsony György Utcai Óvoda energetikai korszerűsítésére szóló szerződést – derül ki a január 21-ei Közbeszerzési Értesítőből. 

 

Az önkormányzat beruházásában a mintegy 800 négyzetméter alapterületű intézmény felújítási munkái zajlanak, amely alatt értendő az épület energetikai korszerűsítése megújuló energiaforrások kihasználásával is. Az épület homlokzatának, födémének hőszigetelése, valamint épületvillamossági és épületgépészeti rendszereinek korszerűsítése, 154 darab hőszigetelt nyílászáró beépítése, hőszigetelő rendszer kiépítése és napelemes rendszer telepítése történik meg. A kivitelező egy püspökladányi cég, mely kilenc hónap alatt, 148 millió forint értékben végzi el a felújítást; ez az összeg a szerződés módosításával nem változott. 

 

A módosítások érintik a fűtésszerelési anyagokat, ezekből más típusúakat és márkájúakat épít be a vállalkozó, aki a lépést a betervezett anyagok beszerzési nehézségével indokolta. A Covid-járvány járulékos hatásának köszönhetően megváltozott piaci viszonyok miatt az építési anyagok beszállítása akadozik, egyes anyagoknál a beszerzési határidő túlnyúlik a szerződésteljesítési határ­időn. A fűtésszerelési anyagoknál felmerülő százezer forintnyi többletköltségről a vállalkozó lemond, így a műszaki tartalom módosítása a vállalkozói díjat nem érinti. 

 

A kapcsolószerelvények esetén szintén más márkájúakat építenek be, a fentiekhez hasonló beszerzési problémák miatt. A két kapcsolótípus között nincs számottevő minőségi eltérés, műszakilag egyenértékűek egymással. A homlokzati nyílászáró szerkezeteknél a betervezett hőszigetelt üvegezésű nyílászárók helyett egy más gyártmányút használnak majd, a változtatást a betervezett profil importbeszerzésének nehézsége indokolja. 

 

A tervezett 28 darab nap­elempanel helyett 26 darab más márkájút építenek be. A vállalkozó itt abba a problémába ütközött, hogy a napelemek beszerzésére nincs mód, tekintettel arra, hogy gyártásuk leállt. 

 

A beépítendő eszközök teljesítménye minimálisan eltér a kedvezőbb irányba, a rendszer összteljesítménye 170 wattal nő. 

 

A műszakitartalom-módosítás megalapozottságát, az egyenértékűséget mindegyik anyag esetében a műszaki ellenőri nyilatkozat támasztja alá. 

 

SzT 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában