Nem sci-fi!

2022.02.03. 15:35

Ne lepődjön meg, ha pár hónap múlva szállítórobotokkal találkozik Debrecenben

Októberben már a város utcáit járják az automata csomagszállító eszközök. Egyelőre kísérő felügyelettel.

Forrás: Facebook / DKV Debreceni Közlekedési Zrt.

Hamburg és Barcelona mellett Debrecen nyert pályázatot arra, hogy kísérleti városként valós környezetben tesztelhessen önvezető szállítórobotokat. A LogiSmile elnevezésű projekt egy nemzetközi együttműködés részeként a DKV Zrt. irányítása alatt valósul meg még ebben az évben. 


 

– Debrecen egy innovatív város, ahol az elektromobilitás egyre nagyobb teret nyer – mondta dr. Barcsa Lajos a bejelentést kísérő csütörtök délutáni sajtótájékoztatón a közlekedési vállalat Salétrom utcai telephelyének bemutatótermében.
 

Barcsa Lajos | Forrás: Molnár Péter

– Rendelkezünk azzal a magas szintű egyetemi tudással, amihez ha kellő vállalkozói kedv társul, otthona lehetünk a jövő startupprojektjeinek. A városvezetés smart city stratégiájának egyik eleme a közlekedésfejlesztés, ami – mivel mindenkit érint – új megoldásokkal segítheti a debreceniek mindennapjait – tette hozzá az alpolgármester. 



Mátyus László, a DKV Zrt. innovációs és szolgáltatásfejlesztési igazgatója a technikai részleteket ismertetve elmondta, a LogiSmile rendszere három elemből fog állni. Az AHV egy anyahajóként szolgáló, furgon méretű eszköz, ami képes arra, hogy a kisebb modulok közül akár többet is szállítson egyszerre.

Ezek az ADD elnevezésű autonóm önvezető járművek az anyarobotról leválva kézbesítik a csomagot a címzettnek, méretükből adódóan kevésbé korlátozva a gyalogosforgalmat. A járművek mozgását egy nagy hatótávolságú vezérlő irányítja.

Mátyus László | Forrás: Molnár Péter


 

Barcsa Lajos kiemelte, az önjáró szállítóeszközök tesztelési területének kijelölésére még nem született döntés, egyúttal megnyugtatta a lakosságot, hogy 

a robotok a próbaidőszak alatt szabályozott körülmények között, kísérő felügyelettel fogják járni a város utcáit.

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában