Fontos beruházás

2022.02.16. 10:05

Elindult a Kishegyesi út régóta várt fejlesztése

A korszerűsítés mellett szélesítés, kerékpárút és zárt csapadékvíz csatorna létesítése is a beruházás része.

Papp László polgármester és Széles Diána alpolgármester a szerdai sajtótájékoztatón | Forrás: Molnár Péter

Megkezdődött a város egyik nagyon régóta várt fejlesztése, a Kishegyesi út rekonstrukciója

– jelentette be Papp László polgármester szerdán a Kishegyesi út és a Nádsíp utca kereszteződésében tartott sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, egy komplex beruházásról van szó: 2,6 kilométer hosszan megújul az út, egy szakaszon bővül is; a Határ útig kerékpárutat létesítenek, a meglévőt szélesítik, két csomópont jelzőlámpát kap, és kiépítik a zárt csapadékvíz-elvezetést. A munkát százméteres szakaszokban végzik, forgalomkorlátozás ott lesz mindig, ahol éppen dolgoznak. – A fejlesztésnek köszönhetően minőségi javulás történik majd a városrész közlekedésében – hangsúlyozta Papp László.


Széles Diána alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője emlékeztetett rá:

a megvalósuló programelemek ki tudják szolgálni az itt élők igényeit, aki régóta szorgalmazzák ezeket, legfőképpen a Pósa utcai csomópont jelzőlámpás átalakítását.  
A beruházás további része a Derék utcai kereszteződés átépítése, itt egy külön jobbra kanyarodó sáv lesz, ami megkönnyíti a Tócóvölgyi lakótelepről a Kishegyesi út irányába történő közlekedést, és egy szakaszon kerékpárút is épül majd. Ez a munka márciusban indul. Elhangzott: a program teljes költsége 1,9 milliárd forint, ehhez 140 millió forintos önrésszel járul hozzá a város.

Forrás: Molnár Péter

A lakosság érdekei mentén

 

– A Kishegyesi út komplex fejlesztése február 15-én elindult, a 160. szám és a Határ út közötti szakasz csatornakiváltási és szennyvíz-nyomóvezeték építésének munkálataival.  Ezt követően elsőként az út csapadékvíz-elvezetési hálózatát építik ki a várostáblától befelé indulva – közölte Papp László polgármester szerdán a sajtótájékoztatón a helyszínen. – A munkák viszonylag hosszan zajlanak, de annak érdekében, hogy a forgalom kezelhető maradjon, százméteres szakaszokban lesz megbontva majd az út, az érintett szakaszokon korlátozásokkal, de lezárás nem várható.

A szerződés szerinti teljesítési határidő 2023. január 7., vagyis lényegében ez év végére a teljes rekonstrukcióval végezni fognak

– tudatta a polgármester.

A részletekről elmondta: több mint 2,3 kilométer hosszan, a Debrecen helységnévtáblától a Tegez utcáig tartó szakaszon felújítják a Kishegyesi utat; nagyrészt burkolatmegerősítés történik, a kétszer két sávos kialakításhoz szükséges kisajátítási eljárás nagyon hosszadalmas lett volna, még biztosan nem kezdődhetett volna meg a munka – mutatott rá a városvezető. – Sávbővítés a Császár Péter utca és az NI cég bejárata között lesz. A közlekedésbiztonság növelése érdekében két jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki, mégpedig a Határ úti és a Pósa utcai kereszteződésben. A komplex beruházás további eleme a teljes csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése 2,6 kilométer hosszan.

Ennek az útszakasznak az egyik legnagyobb problémája, hogy nincs csapadékvíz-elvezetés, így nyilván ezt is meg kell oldani, ez az út fenntarthatóságát is érdemben fogja befolyásolni.

Ezeken túl megvalósul a Kishegyesi és a Határ úti szennyvízcsatorna, illetve a kapcsolódó műtárgyak elektromos vezérlési rendszerének a kiépítése.  Továbbá, a Kishegyesi út mentén 770 méter hosszan 2,75 méter szélességben gyalog- és kerékpárút létesül a Tegez utcától az NI bejáratáig, illetve hasonló út a Határ úton 263 méter hosszan – sorolta Papp László.
Nem ennek a beruházásnak a része, de a program további eleme a Derék utcai kereszteződés átépítése, egy külön jobbra kanyarodó sáv kialakítása, valamint egy szakaszon még kerékpárút is épül, ez a munka márciusban indul. Tehát egy komplex, összetett, nagy léptékű fejlesztés valósul meg, aminek köszönhetően minőségi javulás lesz a nyugati városrész közlekedésében

– összegzett.
 

Forrás: Molnár Péter

–  Az itt lakók régóta, türelemmel várják ezeket a fejlesztéseket, köztük a Pósa utcai kereszteződés lámpával történő ellátását – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője. – Aki erre jár, tudja jól, hogy nagyon nagy forgalmat bonyolít a csomópont, gyakran van tumultus, és a gyalogosokra, kerékpárosokra sajnos nem mindig fordítanak figyelmet az autósok. Ezért az, hogy biztonságosan közlekedhetnek majd itt a Fészek lakóparkban vagy a Nagysándor-telepen élők, óriási fejlesztés számukra – mondta.


Beszélt a vízelvezetés megoldatlanságáról, ami miatt egy-egy eső után napokig sárban járnak az erre közlekedők. Hozzájárul a problémához, hogy sokan betemetik az árkokat a házuk előtt a parkolási lehetőség érdekében. 

Azzal, hogy zárt vízelvezetést alakítunk ki, a csapadékvizet el tudjuk juttatni a Tócóba, így sokkal kulturáltabb környezetet biztosítunk az itt élőknek

– tette hozzá.

Forrás: Molnár Péter

Azt is elmondta, még önkormányzati képviselőként elért sikere a kerékpárút megléte, ami tulajdonképpen egy kibővített járda; most a fejlesztés révén megfelelő szélességet kap, és külön lesz választva a gyalog- és a kerékpáros része, hogy a közlekedők ne zavarják egymást.

 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában