Európa élvonalában

2022.02.28. 14:15

Együttműködést kötött a NEKÜ Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem

Stratégiai megállapodást írt alá a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség (NEKÜ) Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem (DE) a klinikai vizsgálatok és a gyógyszerkutatás területét érintően.

Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn sajtótájékoztatón elmondta, a magyar egészségügyi és klinikai tevékenység Európa élvonalába tartozik, az utóbbi években a vizsgálatok száma a koronavírus-járvány ellenére növekedni tudott - írja az MTI. Kásler Miklós közölte továbbá, a legjelentősebb betegségcsoportok esetében kutatási hálózatokat hoznak létre, és a NEKÜ feladata, hogy a magyar kutatási elképzeléseket és gyakorlatokat „beágyazza” a nemzetközi mezőnybe, szervezze a kutatásokat, biztosítsa a körülményeket, „legyen közvetítő az igények és a gyakorlat között”.

 

A miniszter örömét fejezte ki, hogy a Debreceni Egyetem mint a klinikai kutatások egyik fontos intézménye részt vesz a programban és oktatási programot szervez a klinikai vizsgálatokat végzők részére.

Kossa György, az egyetemet működtető Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke elöljáróban elmondta, hogy az egyetem is felkészült az ukrajnai menekültek fogadására, egészségügyi ellátására. Ezen túlmenően pedig segítik az ukrajnai felsőoktatási intézmények hallgatóit, családjukat, oktatóikat, és ha szükséges, akkor az egyetem képzést és férőhelyet is biztosít számukra.

A megállapodással kapcsolatban közölte, ez mérföldkő az egyetem életében, hiszen az intézmény kiemelt figyelmet fordít az ország és annak keleti régiója társadalmi, gazdasági és tudományos életének fejlesztésére, valamint a gyógyításhoz és az egészségmegőrzéshez való hozzájárulásra. Az együttműködési szerződéssel ez a „missziós tevékenység” újabb fontos pillérrel bővül - emelte ki, továbbá elmondta, ezzel a DE magas színvonalú elméleti oktatási tevékenysége olyan gyakorlati támogatással bővülhet, amellyel az orvos- és egészségtudományi kutatások alapját adó képzési programok szintet léphetnek.

 

Tarnai Julianna Katalin, a NEKÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, az ügynökség célja a Magyarországon folyó nemzetközi klinikai vizsgálatok és orvostudományi kutatások szakmai, tárgyi és személyi feltételeinek javítása. Hozzátette: céljuk olyan szakmai környezet kialakítása, amelynek révén több nemzetközi program is Magyarországra hozható, és hogy emelkedjen az orvosok által kezdeményezett klinikai kutatások száma. Másik feladatuk oktatások, képzések szervezése, és elindult Magyarország népszerűsítése a klinikai vizsgálatokat érintően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában