Debrecen-Nyíregyháza

2022.02.21. 14:04

Egyelőre nem lépett tovább a projekt, még várat magára a vasútfejlesztés

Nem kötött szerződést a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Debrecen–Nyíregyháza vasútvonal fejlesztése kapcsán a hitelesítés feladatainak elvégzésére, noha a beérkezett mindkét ajánlat érvényes volt – áll a Közbeszerzési Értesítőben.

Forrás: MW-archív

Az eredeti kiírás szerint a nyertes cég a vasútfejlesztéshez szükséges hitelesítési eljárást lefolytatja, az alrendszerek együttműködésének (rendszerintegritás) megfelelőség-igazolását elvégzi. A terveket, műszaki leírásokat, a vasúti alrendszer egyes alrendszereit egyaránt vizsgálja. Feladata többek közt a megfelelőség-értékelés során a dokumentáció összeállítása, az eljárásokhoz kapcsolódó mérések, vizsgálatok és integrációs tesztek előkészítésének koordinációja, a szükséges tanúsítási, tanúsítói munkák teljes körű elvégzése; továbbá a rendszerelemekre vonatkozó megfelelőségi nyilatkozatok vizsgálata, a Nemzeti Szabványoknak való megfelelőségértékelési eljárások elvégzése; műszaki dokumentáció összeállítása, a kapcsolódó műszaki-szakértői tevékenység ellátása.

 

A projekt a 100 sz. vasútvonal mintegy 47 kilométer hosszú, egybefüggő Debrecen – Nyíregyháza kétvágányú (94 km), villamosított vonalszakaszát érinti, ahol jelenleg négy állomás (Apafa, Hajdúhadház, Újfehértó, Császárszállás) és három megállóhely található (Debrecen-Csapókert, Bocskaikert, Téglás). A fejlesztés tervezési szakaszban van.

 

A szerződéskötési kötelezettség alóli mentesülés indokaként az Értesítőben az áll, hogy a NIF az ajánlatok elbírálásáról szóló írásbeli összegezés megküldésének napját, azaz 2022. január 3.-át követően az ellenőrzési körén kívül eső és általa előre nem látható körülmény miatt a szerződés megkötésére nem képes. 2022. február 1-én kézhez vette az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára – 2022. január 25-én kelt – elrendelő levelét, amely a Debrecen–Nyíregyháza vasúti vonalszakasz korszerűsítésének tervezése projekt esetében megkötött tervezési szerződés lezárásáról döntött, melyre tekintettel a tanúsítandó projekt további előkészítésére a tervezett formában nem kerül sor. 

 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában