Párthírek

2022.02.18. 21:32

Debrecenben tartott Fórumot Márki-Zay Péter

A melegek és a cigányság elfogadásának fontosságát is hangsúlyozta.

Forrás: Czinege Melinda

A Csapó utcán tartott lakossági fórumot pénteken késő délután Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje előtt beszédet mondtak az ellenzék debreceni képviselőjelöltjei is, a DK-s Varga Zoltán, a jobbikos Salamon Gergő és Mándi László.

 

Márki-Zay Péter elmondta, benne van a programjukban, hogy legalább az alapvető élelmiszerek áfáját lecsökkentik a minimumra, 5 százalékra. Arra a kérdésre, hogy lesz-e kötelező védőoltás, nemmel felelt. Márki-Zay úgy gondolja, hogy a Sinopharm vakcinát, melyet 400 ezer időskorú megkapott, tudomása szerint Kínában sem tesztelték. A miniszterelnök-jelölt szerint ezt az alkalmatlan vakcinát csak Magyarországon adták be. Beszélt arról is, hogy a programjukban szerepel a rugalmas nyugdíj, a nők mellett a férfiak is elmehetnek 40 év után nyugdíjba, sőt a rendőrök 30 év után.

 

Márki-Zay Péter szót ejtett a nőkről és a fiatalokról is. Míg korábban úgy fogalmazott, hogy nem biztos, hogy a nők meg tudnak fejteni egy keresztrejtvényt, most a tiszteletet hangsúlyozta.

 

– Emlékszem, diákként a mi kultúránkban nem volt kellő tisztelet a nők iránt, és ezen változtatni kell. Ugyanúgy nem volt tisztelet más szexuális orientációjú emberekkel vagy éppen a cigánysággal szemben. Mi elfogadjuk egymást, olyannak, amilyenek vagyunk: jobb vagy baloldalinak, cigánynak, nem cigánynak, nőnek, férfinak, bármilyen szexuális orientációjú legyen ez a nő vagy ez a férfi – mondta. Ugyanakkor hozzátette: katolikusként ellenzi a melegházasságot, ellenzi az abortuszt, de nem hoznak törvényt ellene. Ellenzi a válást, de azt sem fogják betiltani.

 

Kicsinek nevezte a hallgatóságot

 

A miniszterelnök-jelölt beszéde végén Debrecent a Fidesz fellegvárának nevezve, kérte a jelenlévőket, hogy változtassanak ezen. – Ne fogják vissza magukat, önök a mi támogatóink és a mi aktivistáink! Gondolkozzanak azon, kit fognak meggyőzni április 3-áig az ismerőseik közül! Önöknek kell beszélni a barátaikkal. Önök ugyanolyan kicsik, mint én. És nekünk - kicsiknek - össze kell fognunk – fogalmazott, majd közös fényképre kérte az egybegyűlteket, és megkérte a hallgatóságot, hogy legyen a képen „biodíszlet”.

A fórum végén heves vita alakult ki Márki-Zay Péter és egy riporter között. A riporter önmagát lokálpatriótának nevezve sértőnek érezte a politikus városra és az emberekre tett kijelentéseit, ahogyan azt is megkérdőjelezte, hogy illendő volt-e Michael Jackson halálával viccelődnie egy trianoni beszédben. Márki-Zay Péter erre kitérő válaszokat adott, a kérdést idétlennek titulálta, majd hozzátette: „minél több kérdést mond nekem, annál gyanúsabb, hogy ön tényleg ostoba.”

 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában