Élelmiszerárstop

2022.02.21. 14:13

Boltban és a konyhában is nagy úr a szokás

Kapkodják az élelmiszerárstop alá tartozó termékeket, de továbbra is minden termékből van készleten.

Forrás: Napló-archív

Csaknem három hét telt el azóta, hogy a kormányzat lefagyasztotta hat tétel árát. Ha a határidőt nem hosszabbítják meg, május 1-ig lehet októberi áron vásárolni az árstopos termékeket.

A Napló az akció első napjához hasonlóan a napokban is utánajárt annak, hogy miként alakul a kereslet és a kínálat, kell-e tartanunk a készlethiánytól, valamint hogyan küszöbölik ki a kisboltok a növekvő beszerzési árakat.

Az élelmiszerüzletek országos szinten szabálykövetőnek tűnnek a rendelet betartásában: az Innovációs és Technológiai Minisztérium múlt heti bejelentése szerint rendben csökkentek az árak, és kevés bírságot kellett eddig kiszabnia a fogyasztóvédelemnek. A kormányhivatali szakemberek mindössze 42 esetben találtak hiányosságot, ugyanakkor a hatóság eddig összesen 300 ezer forint bírság kiszabásáról döntött. – A kormány célja tehát érvényesült, rendben csökkent az árstopban érintett élelmiszerek ára, ez különösen védi a gyermekes családokat és időseket – hangsúlyozta közleményében a szaktárca. Megtudtuk azt is, hogy az árrögzítés miatt több üzletlánc mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre, ennek köszönhetően pedig egyelőre nem kell tartaniuk készlethiánytól a vásárlóknak.

 

A boltokon nemigen múlik

 

Tavaly október 15-i szintre kellett csökkenteni a kristálycukor, búzafinomliszt, finomított napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej árát februártól. A kezdeményezéssel a lakosság a vásárlási szokásaihoz mérten jól járt, az általunk megkérdezett debreceni kisboltok azonban nem minden esetben: gyorsan emelkedik a beszállítóknál a beszerzési ár, mivel nőnek a termelői árak, az energiaárak, valamint emelkedtek a fizetések is, nekik pedig mindennek meg kell felelniük – mondják. 
 

Forrás: MW-archív

Február első felében több mint félezer üzletben vizsgálta az élelmiszerárstop betartását a fogyasztóvédelem – közölte múlt héten az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tapasztalatok szerint a kereskedők elenyésző számú kivételtől eltekintve csökkentették áraikat és az előírt készletet tartják raktáron. Február első két hetében 512 ellenőrzésből csupán 42 esetében akadtak kifogásolnivalóra a szakemberek. Volt, ahol magasabb árat találtak, akadt, aki nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből, de előfordult az is, hogy hiányzott a kötelező tájékoztatás. A hatóság beszámolója szerint leggyakrabban az étolaj kapcsán vétettek hibát az üzletek. Megszülettek az első bírsághatározatok, öt szabálysértés az elmarasztalt kereskedők 300 ezer forintjába került. Egy vidéki üzlet azzal érdemelte ki az eddigi legnagyobb, 100 ezer forintos szankciót, hogy a hatósági ár több mint másfélszeresét kérte az étolajért – tudatták. 

 

Ahány háztartás, annyi szokás 

 

Az árrögzítés miatt több üzletlánc mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre, vannak azonban, akiket nem érint. A debreceni nagypiac hentesüzleteinek pultjában a korábbiakhoz hasonlóan minden megtalálható, amit a vásárcsarnok közönsége kereshet.

Kérdésünkre elmondták: aki friss húsért megy, nem vásárol nagy tételt, emellett a legtöbben a megszokott ételekhez a megszokott alapanyagot választják ugyanúgy, mint az árstop előtt.

Ezt a szombat délelőtti piacozás után Tatár Ilona debreceni nyugdíjas is megerősítette: nem híve a felhalmozásnak, és rántott csirkecombot sem készítheti csirkemellből vagy -far-hátból, árstop ide vagy oda. Szabóék azonban biztosra mennek, három kislányukkal a Kishegyesi úti bevásárlóközpontban közösen szerezték be a hűtőszekrénybe valót. Nagycsaládosként meggyőződésük: ha így is, úgy is vásárolni kell, nem kérdés, hogy a fagyasztott árú termékeket választják, a lehető legnagyobb tételben.

 

Szakál Adrienn 

 

Indokolt volt intézkedni

 

Az ITM arról is tájékoztatott, hogy a járvány és az elszabadult energiaárak miatt egész Európában jelentősen növekvő élelmiszerárak Magyarországra is begyűrűztek, a limitált áraknak köszönhető megtakarítás különösen a gyermekes családok és az idősek védelmét szolgálja. Sokat drágultak az árstopos termékek is a csökkentett árra való visszaállás előtt. Az étolaj egy hónap alatt több mint 9 százalékkal drágult, ezzel 12,5 százalékkal volt magasabb az ára az októberinél, a finomliszt 19 százalékkal volt drágább, mint három hónappal korábban. Jelentősen, 6,8 százalékkal emelkedett decemberhez képest a csirkemell ára is, míg a kristálycukor 5 százalékkal került többe, mint az év végén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában