Egyesült erővel

2022.02.22. 14:50

Az értelmi fogyatékosság kiváltó okait vizsgálhatják a Debreceni Egyetem kutatói

Idegrendszeri elváltozások elektronmikroszkóp alatt.

Szűcs Péter: a vizsgált betegségek visszavezethetők egy adott fehérje hibájához

Forrás: Unideb.hu

Kutatói támogatást nyert az NeurotechEU partneregyetemeivel a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete; a projekt célja az értelmi fogyatékosságok genetikai okainak hátterében álló idegrendszeri elváltozások vizsgálata – írja az Unideb.hu

 

A Neuron ERA-NET olyan nemzetközi pályázati platform, amely az idegtudományok területén nyújt támogatást a kutatóknak. A program idei kiírásának fókuszában a központi idegrendszer fejlődéstani rendellenességeinek vizsgálata áll. A Debreceni Egyetem a göttingeni orvosi egyetemmel, a milánói Európai Onkológiai Intézettel, a spanyol Miguel Hernández Egyetemmel, a Haifai Egyetemmel, valamint leuven-i Betegségkutató Központtal összesen 1,4 millió euró támogatást nyert el.

 

– A ritka, de hasonló genetikai eredetű, értelmi fogyatékosságot okozó betegségek következtében kialakult idegrendszeri strukturális változásokat vizsgáljuk a kutatásban. Ezen betegek gyógyszeres kezelésére egyelőre nincs mód. Célunk, hogy többet tudjunk meg a betegségek hátterében álló központi idegrendszeri fejlődési zavarokról azért, hogy gyógyszeres terápiát, kezelési stratégiát tudjunk kidolgozni. Ezek a betegségek nem halálosak, de elszenvedői egész életükben ápolásra, speciális kezelésre szorulnak – beszélt az egyetemi portálnak Mészár Zoltán adjunktus. A pályázat tudományos vezetője hozzátette: terveik szerint a projekt végén tesztelhetnek olyan hatóanyagot, amelyet nemzetközi gyógyszeripari ügynökségek is elfogadnak.

Mészár Zoltán: ezek a betegségek nem halálosak, de elszenvedői egész életükben ápolásra, speciális kezelésre szorulnak
Forrás: Unideb.hu

A 3 éves projektben a Debreceni Egyetem szakemberei az idegsejtek és mikrokörnyezetük strukturális módosulásait vizsgálják fény- és elektromikroszkópos módszerrel. – A vizsgált betegségek visszavezethetők egy adott fehérje hibájához, amely szindrómákat okoz. A projektben részben állatokkal dolgozunk, de az emberi páciensektől származó kötőszöveti eredetű őssejtekből előállított idegszöveti mintákat, az úgynevezett miniagyakat is megvizsgálhatjuk majd. A konzorcium tagjai kihasználhatják technikai erősségeiket, így a kutatásban az anatómiai intézet is kiaknázhatja a csúcstechnológiájú elektronmikroszkópjának képességeit – fejtette ki Szűcs Péter, az intézet igazgatója, a NeurotechEU tudományos koordinátora.

 

További részletek az Unideb.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában