Változó létszám

2022.02.28. 14:46

Az egyetem több száz kollégiumi férőhellyel és nagy mennyiségű adománnyal segíti az ukrajnai menekülteket

A cívisvárosba eddig főként kárpátaljai magyarok érkeztek - derült ki a Debreceni Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, hétfőn.

Bács Zoltán

Forrás: Czinege Melinda

Az eseményen Bács Zoltán kancellár elmondta, a Debreceni Egyetem mindig is nagy hangsúlyt fektetett a határon túl zajló eseményekre. – A határon túli magyarság oktatásával, az ottani pedagógusok nyári továbbképzésével évtizedek óta foglalkozunk. Nemcsak velük, de a környező országokkal, egyetemekkel, kultúrákkal való együttműködés is a mindennapjaink részét képezi – emelte ki a kancellár, hozzátéve, a háború kitörésének napján azonnal jelezték segítségnyújtási szándékukat.

Első körben arra koncentráltunk, hogy a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatóit, hallgatóit be tudjuk fogadni,

de nagy számban tanulnak nálunk kárpátaljai magyar és ukrán nemzetiségű hallgatók is, az ő családjaikat is segítjük az elhelyezésben, ellátásban. Sőt, amennyiben szükség van rá, és lehetőségünk adódik, másoknak is támogatást nyújtunk majd – hangsúlyozta.

 

Mint kiderült, a beregszászi felsőoktatásból érkezőket az oktatásba oktatóként, vagy hallgatóként is beintegrálják addig az időtartamig, amíg az szükséges.

Folyamatosan gyűlnek az adományok
Forrás: Czinege Melinda


Rohamosan nő az adománykészlet

 

Csiszár Imre kollégiumi igazgató közölte, a Debreceni Egyetem kollégiumaiban 200 férőhelyet tudnak biztosítani, illetve további lehetőségek (csaknem száz férőhely) is rendelkezésre állnak Nyíregyházán, Hajdúböszörményben, valamint Szolnokon. Mint mondta, jelenleg 21-en tartózkodnak a kollégiumi épületekben. – Vannak, akik csak egyetlen éjszakát töltenek itt, a létszám tehát folyamatosan változik.

Igyekszünk a lehetőségekhez képest olyan szobákat biztosítani, ahol ki tudják pihenni azt a sokkot és fáradalmat, amit eddig el kellett szenvedniük. Próbáljuk kettő, maximum három ágyas – vizesblokkal ellátott – szobákban elhelyezni őket

– emelte ki.

Mint elhangzott, kisgyermekes családok is érkeznek a díjmentes szállásokra. Az elhelyezés megkönnyítése érdekében egy 0-24 órás segítőszolgálatot is működtetnek.

Csiszár Imre
Forrás: Czinege Melinda


 

Nagy segítség


Csont István, a Hallgatói Önkormányzat elnöke a nemrég indult adománygyűjtés részleteiről beszélt. – Múlt hét pénteken küldtük ki a felhívást, hogy adománygyűjtést szervezünk. A mai nap folyamán két gyűjtőpont szinte meg is telt – hála a nagyszerű hallgatóknak. Minden nagyobb egyetemi campuson gyűjtünk, illetve Böszörményben, Szolnokon és Nyíregyházán is – hangsúlyozta.

 

Mint elhangzott, a legnagyobb szükség ebben a helyzetben a száraz élelmiszerekre és higiéniás eszközökre van, pénzt viszont nem áll módjukban elfogadni.

Az adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálatnak nyújtják át minden pénteken, ők szállítják, tárolják tovább azokat. A gyűjtésben nemcsak hallgatók vehetnek részt.

Csont István
Forrás: Czinege Melinda

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában