Debreceni siker az MTA pályázatán

2022.02.21. 19:34

Akadémiai Ifjúsági Díjat nyert az Atomki kutatója

László Elemér pályamunkája a környezeti izotópok időbeli és térbeli változását vizsgálta.

Forrás: Atomki / mta.hu / Szigeti Tamás

Huszonkét fiatal kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémia nagy hagyományú díját február 17-én az MTA székházában. Az idén ötven éve alapított Akadémiai Ifjúsági Díjra tavaly – első alkalommal – a teljes magyar fiatal kutatói közösség pályázhatott, intézeti, egyetemi és közgyűjteményi kutatók egyaránt.

 

A matematikai és természettudományok területén kutató fiatal tudósok közül Akadémiai Ifjúsági Díjat kapott László Elemér, az Atommagkutató Intézet Izotópklimatológiai Laboratórium (IKER) tudományos munkatársa „Környezeti izotópok időbeli és térbeli változásának modellezése” című pályamunkájáért – tudatta közleményben az Atomki.

 

A debreceni intézmény tájékoztatása szerint László Elemér kutatási területe lefedi a környezeti izotópok időbeli és térbeli változásának vizsgálatát, főként a csapadék izotóp-összetétel és légköri folyamatok közötti összefüggéseket vizsgálja statisztikus és numerikus módszereket alkalmazva. Cikksorozatában összefoglalta az utóbbi években társszerzőivel közölt eredményeit, amelyek rangos folyóiratokban jelentek meg: Scientific Reports, Nature Communication, Atmospheric Environment, Journal of Geophysical Research: Atmospheres. A pályamunkájában bemutatta a kozmogén eredetű trícium (3H) és radiokarbon (14C) izotópok időbeli változásának kapcsolatát a naptevékenységgel, továbbá ismertette a jelenkori klímaváltozást befolyásoló második legerőteljesebb üvegházgáz, a légköri metán jelentőségét és forrásrégióinak térbeli eloszlását Európában. A díjazott ezeket a kutatásokat az Atommagkutató Intézet Izotópklimatológiai Laboratóriumában (IKER) végezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában