Örül, ha munkájával segíthet

2022.01.26. 13:02

Új vezetője van a Téglási Bölcsőde, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak

Imréné Molnár Tímea nyolc éve dolgozik családsegítőként, január 1-től pedig átvehette a Téglási Bölcsőde, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetését.

Forrás: Téglási Polgármesteri Hivatal

Tímea gyermekkorától fogva közösségi emberként tekint magára, olyan embernek vallja magát, akit mindig a segíteni akarás motivál.

Ez visszaköszön a hivatásában is. Az első munkahelye Mátészalkán volt, ahol gyógypedagógiai asszisztensként dolgozott elhivatott gyógypedagógusok munkáját segítve. Amikor megszerezte a szociálpedagógusi végzettséget, Mérken, az idősek otthonában mentálhigiénés munkatársként dolgozott. Téglásra 2011-ben költözött családjával, és ekkor Hajdúhadházra sikerült pályáznia, ahol családgondozóként kezdett el dolgozni. Onnan kérte áthelyezését Téglásra, ahol az eltelt évek alatt több vezetővel dolgozhatott együtt. Tőlük pályakezdőként sokat tanulhatott, ez a támogatás ma is segíti a munkáját.

Szavai szerint nem ő kereste ezt a pályát, hanem az rátalált.

A mindig lelkiismeretes intézményvezető a kollégáival együttműködve végzi tevékenységét, és igyekszik minden elvárásnak megfelelni. Úgy érzi, nyíltságával, őszinteségével, jó szándékú segíteni akarásával sok lakos bizalmát elnyerte. Ezt a hozzáállást új pozíciójában is megtartja, továbbra is igyekszik a hozzá fordulóknak a legjobb tudása szerint segíteni. – Az új pozíció nem gondolom, hogy követel bármi olyat, amit a szakma ne követelne meg. Minden szociális szakembernek kötelessége a képességeinek és tudásának legjavát adnia a mindennapi munkavégzése folyamán. Illetve a legjobb szándékkal, elkötelezettséggel és nyitottsággal, tisztelettel képesnek kell lennie a fejlődésre, a megújulásra – mondta el lapunk megkeresésére Tímea.

 

Sokszínűség, hatékonyság

 

A kinevezése az eddig végzett munkájának pozitív megítélését jelenti számára. Megtisztelőnek érzi a bizalmat és a támogatást.

A jövőbeli elképzeléseinek fókuszában a felmerülő igényekre való reagálás szerepel, továbbá elsődleges vezetői feladatának tartja az intézmény törvényes és jogszerű működésének biztosítását.

– Szeretném intézményünk önálló arculatának megtartását sokszínű és hatékony programok működtetésével, mely egyaránt megfelel a fenntartói, a lakossági, a törvényi, a jogszabályi és a módszertani elvárásoknak – tette hozzá. A hétköznapokban motiválja a munkája iránti szeretete, amit Assisi Szent Ferenc írásával él meg. „Uram, adj türelmet, / Hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, / Adj bátorságot, hogy megváltoztassam, / Amit lehet, és adj bölcsességet, / Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni” – ez az idézet köszön vissza nap mint nap az íróasztaláról is. 

– A szakmánk nehézsége, hogy a munkánk kiterjed a nehéz élethelyzetben levő családok, sérült funkciójú családok, többszörös problémával küzdő családok, ifjúsági korosztály, tartós, fiatal munkanélküliek és az időskorú lakosság gondjaira egyaránt.

Gyakran találkozunk a mindennapjainkban olyan hozott problémával, amellyel korábban még sosem.

Nincs séma, amely alapján megoldható egy eset. Mindegyik egyedi, és egyedi megoldást igényel. Úgy gondolom, hogy minden alkalommal öröm, ha munkánkkal segíteni tudunk a hozzánk fordulóknak – vallja az intézményvezető. Mint mondta, a szociális szféra nem könnyű terület. Az elhivatottság, az emberszeretet és az őszinte segíteni akarás elengedhetetlen a lelkiismeretes munkavégzéshez. Egyúttal azonban óriási a felelősség is, ezért talán látható, hogy évről évre egyre kevesebb fiatal választja életútjának ezt a szép hivatást.

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában