Nem teher az adminisztráció

2022.01.11. 07:00

Megbirkóznak az új rendelettel megyénk ebrendészeti telepei

Az elmúlt év egyik jelentős kormányzati munkája a kóbor állatok befogásáról és tartásáról szóló rendelet, amely egy szükséges szabályozásnak tett eleget.

Forrás: MW-archív

Január 1-jén lépett hatályba, és az érintetteknek csaknem fél évet ad arra, hogy megfeleljenek az új előírásoknak. 

 

A rendelet szabályozza az ebrendészeti telepek működését, melyet az önkormányzatok állatmenhellyel kötött megállapodás útján is teljesíthetnek. A telepek üzemeltetőinek igazolniuk kell a megfelelő állattartási körülmények és a műszaki feltételek meglétét. 

A járási hivatalnak nyilván kell tartania és ellenőriznie kell az ebrendészeti telepekkel kapcsolatos részletes információkat, működését. Indokolt esetben megtilthatja a tevékenység folytatását. 

 

Csak szakvélemény alapján 

 

A telep működésének felfüggesztését indokolja például, ha működése az ember vagy az ott elhelyezett állat életét, egészségét vagy testi épségét veszélyezteti, vagy nem alkalmaz ebrendészt, illetve állatorvost. A rendelet értelmében több adminisztratív feladatot is el kell látniuk a telepet üzemeltetőknek. Így például sorszámozott idő­rendi nyilvántartást vezetni a telepre bekerült valamennyi állatról, mely tartalmazza az eb részletes tulajdonságait, nyilvántartást kell vezetni a takarításról és fertőtlenítésről, valamint meghatároz egy minimális kötelező nyitvatartási időt is. Emellett honlapot is üzemeltetniük kell. 

A kóbor állatok életének kioltása csak állatorvosi szakvélemény alapján, állatorvosi beavatkozás útján, kábítás után, fájdalomtól mentesen történhet. Egészséges kóbor állat életét 45 napig tilos kioltani, szemben a korábbi két héttel. 

– A mostani rendelet célja az adminisztratív és állat­egészségügyi szabályozás. Szerencsére az eddigi gyakorlatunk mindezeknek megfelel, így nincs szükség különösebb változtatásra a telepünk üzemeltetésében. Nem befolyásolja jelentős mértékben a működési költségünket sem – tájékoztatott megkeresésünkre Miluczky Attila, Egyek polgármestere. 

 

Az önkormányzat gyepmesteri telepe 2015 óta működik, összesen 42 önkormányzattal állnak szerződésben, így azoknak a településeknek a kóbor állatait fogják be és látják el.  Eddig 14 napig kellett az állatokat tartani, ez most 45 napra emelkedett. Ez is minimálisan érint bennünket, mert azoknál a kutyáknál, amelyeknél láttuk az újragazdásítás esélyét, azokat eddig is tovább tartottuk, mint két hét. Általában akár hónapokig is.– Csak azokat altattuk el a kötelező időtartamot követően, amelyeknek a magatartásuk vagy az egészségi állapotuk ezt indokolta. Most ezek a kutyák 45 nap után lesznek a fajtasajátosság figyelembevételével elaltatva – emelte ki a polgármester. 

 

A településvezető hozzátette, 2020-ban 609 kutyát, a rá következőben pedig 579 telepre bekerült ebet sikerült gazdásítaniuk. Országosan évenként 17 ezer kutya talál újra gazdára. 

 

Ebből a körből kimaradnak 

 

– December 28-án hozott egy határozatot a kormány, mely szerint több mint 1 milliárd forintot fordítanak állatvédelmi célokra és írnak ki ezzel kapcsolatosan pályázatokat. Sajnos ebből a körből kimaradunk, mivel erre csak civil állatvédő szervezetek, megyei jogú városok, valamint 5 ezer fő alatti lakosságszámú települések nyújthatják be támogatási igényeiket– felelte arra a kérdésünkre, hogy van-e pályázati lehetőség a telep működési vagy fejlesztési költségeinek a fedezésére. 

 

Egyekhez hasonlóan Biharkeresztesen sem jelent problémát alkalmazkodni a rendelethez. A település polgármesteri hivatalának tájékoztatása szerint eddig is ezen szabályok szerint működött a 10 kutya befogadására alkalmas ebrendészeti telepük, amely a város mellett Ártánd, Bojt, Nagykereki és Told települések kóbor állatait fogja be. 

 

Bekecs Sándor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában