2022.01.28. 20:09
Közel 2200 pálinka közül választják ki a legjobbakat Debrecenben
Az egész Kárpát medencéből és azon is túlról érkeznek párlatok a versenyre.
Forrás: Czinege Melinda
– Mára elmondható, hogy nemzeti italunk presztízse más, külföldi párlatokkal, évszázadok óta épített világmárkákkal is felveszi a versenyt. Ideje hogy másokkal is megismertessük ezt az értéket, jussunk el legszebb magyar pálinkatételeinkkel a világ vezető piacaira. Legyen kifejezője a magyar elegnciának és életstílusnak! – mondta dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár péntek este a Kölcsey Központban, a XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megnyitóján. Bognár Lajos szerint az itt megméretett közel 2200 tétel olyan mennyiség, hogy az elnyert érem a párlatkészítés Oscarjának tekinthető. Azt is megjegyezte, a bírálók értékelése komoly iránymutatás a készítőknek italuk tovább tökéletesítéséhez.
![](https://cdn.haon.hu/2022/01/3I1_xyNCf0BkKyM-bfWEPoI1Tzugx0L_dJQ0xbdDNqo/fill/2500/1679/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y2ZWY2MzEwNjVkMDRlYWViM2ZhYzk4Y2NlNTU5NjY1.jpg)
Dr. Koncz Zsófia, az Ongát is magába foglaló borsodi választókerület országgyűlési képviselője büszkeségét fejezte ki, hogy a nagyszabású verseny a kis településről indult, és hangsúlyozta, a verseny szervezői a hagyomány megőrzésében is hatalmas munkát végeznek. A résztvevők figyelmébe ajánlotta a 2020-ban Ongán megnyílt pálinkamúzeumot, és elmondta,amikor megfordult a párlatok bírálatán, „hihetetlen szakmai tudással” találkozott.
![](https://cdn.haon.hu/2022/01/cp-d20SJEGRXNs6kuT9YB09MNXC4_NYzfDE_Von--UY/fill/2500/1672/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y2NWYxYzg0MzM4MDQxZmJiNDQzZTVlYTFiZGU4YWRl.jpg)
Takács László versenyigazgató, a szervező Ongai Kulturális Egyesület elnöke beszélt a verseny újításairól, kiemelve a 20 pontos bírálati rendszer 100 pontosra módosítását, mely reményeik szerint innovációként el fog terjedni, ugyanis tágabb paraméterek közt értékel, lehetőséget adva arra, hogy mélyebben, strukturáltabban elemezzék a bírálók az aromákat, illatokat, ízvilágot. Elmondta, hogy a korábbi évekhez képest közel négyszer annyi nevezés jött a határokon túlról. Ugyanakkor az összesen beérkezett közel 2200 minta olyan sok, hogy értékelése a bírálati kapacitás határait feszegeti.
![](https://cdn.haon.hu/2022/01/nmv7u_WgWir4jONL-zVT2WTnUIkCr2Mq0g9E0mK6iYA/fill/2500/1649/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhiNWUwNmI4N2ZkNTQ1ZTA5ZGU4ZjA2OTEwMTRiNzlh.jpg)
Kilenc éve a rendezvény fő támogatója Lakatos Tibor cége, mely debreceni székhelyű, uniós és hazai fejlesztési projektekkel foglalkozik.
![](https://cdn.haon.hu/2022/01/D5LrjycGeQ4DzFD_cpuTsyCxEK2u8kvg-CUePK9HalA/fill/2500/1629/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M1NDcwMGQ4Y2FkZDRmM2JhM2Q1NTRkODAwZjhiNDQ3.jpg)
– Erdélyi neveltetésű vagyok, ennél fogva mindig jó ügyeket és hiteles személyeket keresek; ilyen Takács László is, akiben egy nem megalkuvó embert ismertem meg – mondta el a Naplónak arról, miért támogatják a versenyt. – Sokáig az osztrák Destillata volt a legnagyobb párlatverseny, húsz év alatt érte el az 1800-as tételszámot. Ez az ongai Quintessence Pálinka- és Párlatversenynek fele ennyi idő alatt sikerült, most 2177 mintával dolgoznak – mutatott rá Lakatos Tibor.
![](https://cdn.haon.hu/2022/01/Sd7gZqxhFkuAwk4Az4hW3Lzl1tyhLTDpEUe-KwHoIdI/fill/2500/1726/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MGE4NjE1ZGE3MjQ3YTA5NDA0NzJjNmFhMWQ0NDJl.jpg)
– Nagyon fontosnak tartom, hogyan bánunk azzal a fölhalmozott tudással, amit a résztvevők képviselnek; ők letették az asztalra szó szerint a munkájuk gyümölcsét, az őseink hagyatékát ápolják. Kötelességünk ezt a gyerekeinknek átadni, ez talán a verseny legfőbb üzenete, a mai világban erre nagyon oda kell figyelni – hangsúlyozta Lakatos Tibor.
![](https://cdn.haon.hu/2022/01/II4Ejui0O3ExU0c_o8-4fSdbYkwEMfj8ElC1iJFzSF0/fill/2500/1612/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWJlNDM1YTIzNTQwODk4NTY0MjJlZTBkMjEzMmUy.jpg)
Pénteken este a kereskedelemben kapható pálinkák és párlatok eredményhirdetése zajlott, szombaton a magán és bérfőzetett tételeké lesz.
A verseny idei győztese az Árpád és Vadász Pálinka lett – áll az Agrárminisztérium közleményében.
SzT