Erre pályáznak

2021.12.25. 19:06

Útfelújításokat és egy új tornacsarnokot is hozhat a TOP Plusz Hajdúsámsonba

A település is készül a következő uniós ciklus pályázataira.

A város mellett a korszerű 471-es fut; most több pályázatot is benyújtanak a települési útfelújításokra | Fotó: Napló-archív

Hajdúsámson is benyújtja pályázatait 2022. január 15-ig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz felhívásaira. A város vezetése különösen örül a belterületi utak fejlesztésére kiírt pályázatnak. – A TOP Pluszban elsőként az energetikai és az élhető város elnevezésű pályázatok jelentek meg, melyekre támogatási kérelmet nyújtottunk be – tájékoztatott megkeresésünkre Antal Szabolcs polgármester. 


Mint kifejtette, az energetikai pályázaton belül szeretnének pályázni önkormányzati épületek korszerűsítésére és napelemes rendszerek kiépítésére. Ezek célja a költséghatékonyabb működtetése az érintett intézményeknek. Az élhető város pályázat által a frekventáltabb területekre, játszóterekre, közparkokra, a város ki- és bevezető szakaszaira, a településrészekre térfigyelő kamerarendszert építenének ki. 


– Egy nagyon régi álmunk is megvalósulhat egy tornacsarnok építésével, mely tartalmazna egy standard, kis méretű pályát. A fiatalok sportolási lehetőségeinek helyszínéül szolgálna, ami egy újabb dimenziót nyithatna Hajdúsámson sportéletében – ismertette a városvezető. Hozzátette, 

az önkormányzat épületét is bővítenék új épületszárnnyal, amely magában foglalna egy házasságkötő és rendezvénytermet, új irodákat, valamint a belső udvar felújítását is. 


Mint elmondta, nagyon örülnek a belterületi utak fejlesztésére kiírt pályázatnak, hiszen a városban a legégetőbb, legnagyobb és legfontosabb probléma a szilárd útburkolattal rendelkező utak hiánya. Több utcára szeretnék a támogatást benyújtani, mely a csapadékvíz elvezetésére és aszfaltozásra adna lehetőséget. 

Antal Szabolcs | Fotó: MW-archív

Alapvető igények 


– Minden városban mások a prioritások, minden településen a helyi városvezetés tudja, mire mutatkozik igény. Mindig arra lehet pályázni, amire pályázat van kiírva, de ha egy kiírt pályázat és egy település igénye találkozik, az egy örvendetes dolog – emelte ki Antal Szabolcs. – Ezért is örülünk annak, hogy a TOP Plusz konstrukcióban több olyan felhívás is lesz, amely ténylegesen szükséges Hajdúsámsonnak. Ezek által fejlesztéseket remélhetünk, hiányosságokat tudunk pótolni, beruházásokat valósíthatunk meg – fogalmazott. 


A polgármester szerint az igények alapvetőek. Az épületek napelemmel történő ellátása manapság már egy elvárható dolognak tekinthető. Az útépítésben szintén alapszintű hiányosságokat szeretnének pótolni. A lakosság száma növekszik, egyre nagyobb város Hajdúsámson, így az önkormányzat épületének bővítésére is szükség van, valamint egy tornacsarnokra is, hiszen közel 15 ezer lakosú a település. 


– Hajdúsámson lélekszáma folyamatosan gyarapszik. Megnövekedett a családi házak építése, főleg a Sámsonkert és Martinka településrészeken, ahol egyelőre hiányosságként szerepel az ivóvíz- és a kommunális szennyvízelvezető rendszer kiépítettsége. A városvezetés a legfontosabb feladatának most azt tekinti, hogy eme probléma megoldására az anyagi forrást megtalálja – hangsúlyozta a városvezető. 


Antal Szabolcs hozzátette: jelenleg egy bringapálya előkészítésén is dolgoznak. A TOP Plusz pályázatain kívül más lehetőségek is vannak, amelyeket figyelemmel kísérnek, és minden olyan kiírást megcéloznak, amely a hajdúsámsoni lakosok életminőségének javításához hozzájárulhat. 

 

Dandé Melinda

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában