mindenkit szeretnének ellátni

2021.12.01. 15:21

Példaértékűnek nevezte Debrecen hajléktalanellátó rendszerét Papp László

Kedden a ReFoMix nemrégiben egészségügyi centrummá alakított, Dobozi utcai telephelyén tartottak sajtótájékoztatót.

Fotó: Molnár Péter

–A téli időszak és az országra nehezedő világjárvány együttesen jelent kihívást a ReFoMix munkatársai és a civilszervezetek számára. A város különböző pontjain 354 fő ellátását biztosítja a szervezet, ebből 288-an bentlakásos férőhelyen kap fedelet, 66 személy pedig a nappali melegedőt használhatja. Valamennyi befogadóállomás jelenleg teltházzal működik. Azt tapasztaljuk, hogy vidékről is Debrecenbe irányítják az utcára kényszerülő embereket. Városunk azonban nem képes a régió összes rászorulójáról gondoskodni – hangoztatta Papp László. A polgármester felvezette, közös konzultációt kezdeményez a megyei önkormányzatoknál, hogy a vidéki városok is tegyenek meg mindent a helyben elő hajléktalanok ellátásáért, így az nem feszíti szét a debreceni telephelyek befogadóképességét.

Fotó: Molnár Péter

Szemerédy Zsolt, a ReFoMix ügyvezetője hozzátette, valóban óriási a nyomás a megyei települések felől. Mint mondta, előfordul, hogy a Dunántúlról is érkeznek hajléktalanok. –Amint tartósabb fagy áll be, a kormány elrendeli a vörös kódot, ez esetben a Pallagi úti idősek otthonában megnyitnak egy helyiséget azoknak, akiket mi már nem tudunk befogadni.

„Arra törekszünk, hogy mindenkit ellássunk, hiszen az elsődleges feladatunk az életmentés.”

De elsősorban a debreceni rászorulóknak tudunk segítséget nyújtani – mondta.

Fotó: Molnár Péter

A koronavírus nem tört be a szállókra

–Debrecen szociális ellátórendszere számos területből tevődik össze, de egyik legfontosabb pillére, hogy a kiemelten nehéz sorsú emberekről gondoskodjunk. A Karitatív Testület segítségével nem csupán azzal segítünk, hogy adományokat adunk a rászorulóknak, hanem munkát és lehetőséget is biztosítunk. Ez adott számukra, és nekik kell megragadni. Több olyan közmunkaprogramot működtetünk, amibe a hajléktalanokat be tudjuk vonni – mondta Széles Diána, kiemelve a Debreceni Köztemetőben végzett fejlesztések és az önkéntes programok sikerét.

Fotó: Molnár Péter

Az alpolgármester hozzátette, az ellátó programba a legtöbben közvetlenül az utcáról kerülnek be, gyakran kritikus egészségügyi állapotban. A Dobozi utcai telephelyen 24 órás orvosi felügyelet alatt állnak azok a hajlék nélküli emberek, akik kórházi kezelésre már nem szorulnak. A személyzetnek kialakult gyakorlata van abban, hogyan közelítse meg a koronavírus-járványt. Rutinszerűen szűrik a gyanús eseteket, a fertőzötteket pedig egy fűtött elkülönítő konténerben helyezik el a mentők érkezéséig. Üdvözítőnek nevezte, hogy az egészségügyi centrumban mindeddig nem alakult ki gócpont. Szerinte ez annak köszönhető, hogy az ápoltak háromnegyede be van oltva, legtöbben pedig már a harmadik vakcinát kapják.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke beszédében a civil szervezetek, a az intézmények és a városvezetés közötti szoros együttműködést méltatta. A hatéves közös munka gyakorlata, hogy a Karitatív Testület sosem érkezik üres kézzel. Ezért teát, vitaminokat, eldobható szájmaszkot és kézfertőtlenítőt hoztak az intézmény számára, amelyet Papp Lászlóval és Széles Dianával közösen adtak át.

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában