eredményes összefogás jellemzi munkájukat

2021.12.02. 20:00

Óriási siker küszöbén a Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni egysége

A szeretetszolgálat akciója többek között a határokon túlra is eljutott.

Iszlai Gergely a Magyar Református Szeretetszolgálat nevében nyújt át csomagot egy rászorulónak | Fotó: MRSZ-archív

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) debreceni irodájának várhatóan legnagyobb sikerét éri el az idei év adventi időszakában megvalósuló összefogás által. A sokrétű segítségnyújtásról, illetve annak várható eredményeiről Iszlai Gergely, az iroda operatív vezetője osztott meg információkat lapunkkal.

Az operatív vezető szerint az MRSZ, valamint a gyűjtéseiket jó szívvel támogatók révén rengeteget tehetnek a nélkülöző és adományokra rászoruló embertársaikért. – Adventi kezdeményezéseink keretében a Szeretetdoboz tartósélelmiszer-gyűjtő akciónk Debrecenben, valamint annak vonzáskörzetében, a tanyavilágban élő nehéz sorsú, szegénységben élő nagycsaládosoknak, időseknek, betegeknek a megsegítését szolgálja. Az összegyűjtött adományainkból az adventi időszakban folyamatosan segítjük a debreceni irodánkhoz segítségkéréssel forduló helyi lakosokat, a Bihari Állami Gondozottakat, a Tiszántúli Református Egyházkerület Közösségi Ellátások Intézményét, a Református Nevelőszülői Hálózatot, valamint kisebbségi keresztény közösségeket is. Szervezetten tartós élelmiszereket és téli ruházatot adunk át Nyíradonyban, Bagamérban, Kismarján, Hajdúhadházon, Dombostanyán, Nagycsere–Halápon, Bodaszőlőn és Hajdúszoboszlón. Az összegyűlt adományokból természetesen határon túli, főleg kárpátaljai testvéreinket is támogatjuk – emelte ki Iszlai Gergely, aki az összefogáshoz csatlakozó szervezetekre is kitért.

Eszerint a debreceni és vidéki református egyházközségek, a Debreceni Szakképzési Centrum intézményei, a Debreceni Tankerület gimnáziumai és általános iskolái, a Debreceni Ítélőtábla, a Megyeháza, valamint cégek és magánszemélyek is támogatásukkal járulnak hozzá a kezdeményezéshez.

Iszlai Gergely a Magyar Református Szeretetszolgálat nevében nyújt át csomagot egy rászorulónak | Fotó: MRSZ-archív

Összefogás a gyermekekért

Az MRSZ munkatársai és önkéntes segítői személyesen a napokban is gyűjtik a felajánlott tartós élelmiszereket. – Akciónk a határon túli erdélyi református egyházmegyék támogatását is elnyerte. Ezáltal szolgálatunk határokon átívelővé vált, hiszen ők 8 tonna tartósélelmiszer-adományukat célzottan Kárpátaljára kérték továbbítani – mondta, hozzátéve, a résztvevők összefogásának eredményeként összesen 3 ezer darab, átszámítva csaknem 30 tonna súlyú Szeretetdoboz tartósélelmiszer-csomagra számítanak. A 8-10 kilogramm súlyú csomagok tartalma olaj, cukor, liszt, rizs, tészta, konzervek, levesporok, csokoládé, kakaó, lekvár, teafű, tisztálkodási szerek, illetve mosópor. Az operatív vezető reméli, az általuk elérni kívánt számokon túl a Debreceni Karitatív Testülettel való közös gyűjtésből is minél több csomagot sikerül majd összeállítaniuk. A karitatív testület 2015. október 8-án, a Magyar Református Szeretetszolgálat részvételével és másik 13 tagszervezettel alakult meg. Az operatív vezető hangsúlyozta, közös a céljuk: a városi operatív és koordináló tevékenység ellátása és összehangolása az érintett civil szervezetek közreműködésével.

„Feladatunk, hogy minél hatékonyabban reagáljunk a helyi lakosságot érintő krízishelyzetekre, és emellett példát is mutassunk keresztény értékrendünkkel. Mi többek között a logisztikai feladatok ellátását biztosítjuk”

– összegezte Iszlai Gergely.

Az akción túl az MRSZ decemberben, Nyilas Misi Pakk programjával a rászoruló gyerekek részére is átnyújt majd egy-egy cipősdoboznyi ajándékot. Ezzel az ajándékozási formával mintegy 2 ezer, nehéz körülmények között élő gyermeket tudnak támogatni. – Szeretetszolgálatunk 2019-ben indította útjára a Szeretetdoboz – Kívánságlista programját, melynek lényege, hogy támogatóink egy online felületen teljesíthetik a rászoruló gyerekek vágyait. A programban nehéz helyzetben nevelkedő gyerekek kívánságait gyűjtjük össze: például társasjáték, focilabda, gördeszka. Ezen kívánságokat közzétettük honlapunkon. A novemberi hónapban, valamint az adventi időszakban lehet teljesíteni őket, akár az ajándék megvásárlásával vagy a meglepetés értékének felajánlásával – emelte ki Iszlai Gergely, aki kifejtette, az így összegyűlt felajánlásokat a szeretetszolgálat eljuttatja a gyerekek szüleinek, melyeket személyesen adhatnak át számukra karácsonykor.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában