Koronavírus

2021.12.21. 07:00

Nincs kétségük: oltassuk be a gyereket

Gyermekorvost és kisgyermekes szakgyógyszerészt kérdeztünk az 5–11 évesek oltásáról.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Mint azt korábban megírtuk, december 15-én, szerdán országszerte megkezdődött az 5 és 11 év közötti gyermekek koronavírus elleni védőoltása. 

Egyelőre 138 ezer gyermek számára elegendő dózis érkezett Magyarországra, azonban folyamatos utánpótlás várható.

Megyénkben Debrecenben a Gyermekgyógyászati Klinikán, Berettyóújfaluban a Gróf Tisza István Gyermekgyógyászati Osztályán, valamint a körzeti gyermekorvosoknál elérhető a Pfizer vakcinája a szülők előzetes regisztrációját követően.

 

Dr. Tóth Tamás gyermekháziorvos a Naplónak elmondta, az mRNS-típusú oltást és Karikó Katalin munkáját szenzációs felfedezésnek tartja: 

A hagyományos oltásokkal ellentétben az mRNS-vakcinák esetében nem juttatnak be egy teljes vírustestet a szervezetbe, mindössze a tüskefehérjét tároló információs kódot küldenek a sejteknek. 

– Ezt az immunrendszer úgymond legyártja, a szervezet pedig felismeri mint idegen anyagot. Ezért amikor a vírus a nyálkahártyán keresztül megpróbál bejutni a szervezetbe, nem képes megkapaszkodni a sejtben, és tovább osztódni. Vagyis a szervezet szempontjából az oltás a vírusnál „kisebb idegen anyagnak” számít. 

 

Mit mond a gyermekorvos?

 

– A szülőknek azt szoktam javasolni, hogy ne féljenek az oltástól. Jómagam oltáspárti vagyok, gyerekorvosként nagyon sokféle vakcinával oltok. Elszomorítónak tartom, hogy az emberek ilyen passzívak a koronavírussal kapcsolatban. A felnőtteknél is gyakran látható, mennyire merevek és elutasítóak. 

Úgy vettem észre, a szülők a gyerekek esetében még inkább kivárnak, elbizonytalanodnak. Hozzá kell tenni, a téli időszakban ilyenkor sok gyermek beteg, így előfordul, hogy azért nem hozzák a gyereket, mert éppen náthás vagy köhög

– mondta dr. Tóth Tamás. Úgy véli, ha valóban komoly szövődményekkel vagy mellékhatásokkal járna az oltás, akkor az orvostudomány és a média hangot adna neki. Hozzátette, más betegségek megelőzésére adott hagyományos, gyermekeknek szánt védőoltásoknál is magas százalékban fordulhat elő mellékhatás, mégsem félnek a szülők attól, hogy beoltassák a gyereket. 

 

– Nem mindenkinek van utólagos reakciója oltás után. A láz azért alakul ki, mert az immunrendszer elkezdi termelni az ellenanyagot, és ennek a munkának a hőtermelő hatása realizálódik. Némi helyi fájdalom is előfordulhat, ez is igaz. A lényeg az, hogy ez természetes, és nem kell tőle félni – mondta Tóth Tamás. Arra a kérdésünkre, hogy az ünnepek közeledtével mikor érdemes jelentkeznie annak, aki karácsonyig szeretné gyermekét beoltatni, Tóth Tamás azt válaszolta: 

a Klinikára december 22-éig vihetik a szülők a gyerekeket, hivatalosan 48 óra telik el a regisztráció és az oltás között. 

A gyakorlatban azonban az orvos szerint sokkal gyorsabban zajlik a folyamat, és – mivel a klinikai rendszerben a legtöbb gyermek adata már regisztrálva van – kis várakozással akár időpont nélkül is fogadják őket.

 

Gyógyszerészszemmel 

 

Dr. Debreceni Krisztián szakgyógyszerész szintén az oltás felvétele mellett áll ki. Két tizenkét év feletti gyermeke júniusban már megkapta a Pfizer-vakcinát, és rövidesen a harmadik oltáson is túl lesznek a fiatalok. Kisebbik testvérük azonban mindössze 7 éves, így őt még csak most regisztrálhatták az oltásra. 

 

– Az mRNS-alapú vakcinák a rákellenes kutatásban már 20 éve jelen vannak, valamint influenza elleni mRNS-védőoltás is létezik. Ráadásul hatásosabb, mint a hagyományos technológiával készült oltások. A Sinopharm például fiataloknál teljes mértékben, idősebbeknél azonban már csak 50 százalékban hatékony – mondta a szakgyógyszerész. Debreceni Krisztián kifejtette, nincs semmiféle aggodalma a gyermekek oltásával kapcsolatban. Úgy fogalmazott, gyermekkorunkban is mindannyian többféle oltást kapunk. Szerinte ezek nem gyengítik, hanem erősítik az immunrendszert. 

Mint mondta, a cél az, hogy anélkül ébresszük fel a szervezet védekező mechanizmusát, hogy komoly problémát okoznánk. 

– Tudni kell, hogy a gyermekekkel nem kísérleteznek. A kiskorúak nemrégiben bejelentett oltása nem hirtelen indult, hanem világszerte megfigyelések előzték meg. Amerikában és Izraelben is több tízezres nagyságrendben vannak beoltva a gyerekek; Európában csak ezután engedélyezték – hívta fel a figyelmet Debreceni Krisztián. 

 

HL 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában