Pályázat

2021.12.15. 12:23

Megyénkbeli település, Egyek lett a győztes

Lezárult a Magyarországi Falumegújítási díj – 2021 bírálata.

Forrás: Napló-archív

A pályázatra idén – feltehetően a pandémiás helyzet miatt – kevesebb pályamű érkezett, mint két éve, azonban a magasabb színvonalú, kiegyenlítettebb pályamunkák jelentősen megnehezítették a döntéshozatalt – olvasható a kormany.hu-n. 

 

A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság tíz főből – többek között a Belügyminisztérium, a Miniszterelnökség, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége képviselőiből – állt. A bizottság helyszínbejárások, konzultációk útján is vizsgálta a pályázó települések falumegújítási tevékenységét.

 

A pályázók közt volt agglomerációs, periferiális, csökkenő, stagnáló és növekvő népességű – 522 fős és 5281 lélekszámú – település egy­aránt. Az anyagi lehetőségekben a két szélsőérték között megközelítőleg ötvenszeres volt a különbség. Bár különböző helyzetből indultak, és eltérő módszereket választottak, végül mindannyian sikeressé váltak. 

 

Jövőre vehetik át 

 

A zsűri nyíltan szavazott, a legnehezebb döntés az első helyezett kiválasztása volt. Végül a hajdú-bihari Egyek települést hirdették győztesnek. Mellette más megyénkbeli település is elismerést kapott: Konyár a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért érdemelt díjat. 

 

Az ünnepélyes díjátadó a 2019-es kiírás győztesénél, a Komárom-Esztergom megyei Környén, várhatóan 2022 áprilisában lesz. 

 

HBN 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában