Nagyerdei Stadion

2021.12.30. 13:54

Kiszáll az állam a stadioncégből

A Debreceni Egyetem és a város kizárólagos tulajdonába kerül a létesítmény.

Forrás: Tumbász Hédi / NS-archív

A Kormány határozott a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. állami tulajdonban lévő üzletrészének a debreceni önkormányzat részére történő ingyenes tulajdonba adásáról; ez a Magyar Közlöny december 29-ei számában jelent meg, a lépéssel a stadion a Debreceni Egyetem és a város kizárólagos, fele-fele arányú tulajdonába kerül.

 

Az üzletrészt az önkormányzat köteles hasznosítani a szerződés megkötésétől számított 15 évig, és erről minden év december 31-ig beszámolni.

 

Amennyiben ezt elmulasztja, az üzletrész szerződésben rögzített bruttó forgalmi értékének 5 százalékát mint késedelmi kötbért köteles megfizetni. A város azt is vállalja, hogy az üzletrész vonatkozásában a Magyar Állammal szemben semmilyen követelést nem támaszt – írja a Magyar Közlöny.


Vita volt a lépésről


Az önkormányzat a szeptember 2-ai közgyűlésen elfogadottak alapján kezdeményezte az üzletrész ingyenes megszerzését. A stadion ingatlan a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. kizárólagos tulajdonában áll. A cég tulajdonosa 50 százalékban a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány, az önkormányzaté 10 százalék, továbbá az állami BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-é 39 százalék, és közvetlenül a Magyar Állam egy százalékot birtokol. E két utóbbi állami rész kerül majd az önkormányzathoz. Mint arról írtunk, aggályaikat fejezték ki az ellenzéki képviselők az üzletrész megszerzésével kapcsolatos előterjesztés tárgyalásakor.

 

Attól tartottak, a város nem tudja majd finanszírozni az „egyre inkább pénznyelővé váló stadion” fenntartását, javítását.

 

A polgármester válaszában rámutatott: az állam eddig sem költött a működtetésre, továbbá hangsúlyozta, hogy az állami szerepvállalás kilépésével a döntéshozatali mechanizmus közelebb kerül Debrecenhez, mindenről az egyetem és az önkormányzat határozhat.

 

SzT

 

Kapcsolódó cikk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában