tilalom lépett érvénybe

2021.12.03. 16:24

Hajdú-Bihart is elérte a madárinfluenza

A déli országrészben regisztrálták a legtöbb fertőzött baromfiállományt, de a járvány megyénkbe is betört.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

November elején Magyarországon is megjelent a madárinfluenza. Igaz, eleinte csak vadmadarakban regisztráltak fertőzést. A vonuló madarak azonban kiemelt szerepet játszanak a járvány terjedésében, így várható volt, hogy az Európában októberben újra megjelenő vírus rövidesen eléri hazánkat is.

Bács-Kiskun lett a gócpont

November 15-én két egymástól független, nagy távolságra lévő Bács-Kiskun megyei baromfiállománynál is megjelentek a tünetek: az állatok bágyadttá váltak, visszaesett a tojástermelésük, csökkent a takarmány- és a vízfogyasztásuk, és gyanús számban hullani kezdtek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma megvizsgálta a telepeken található szárnyasokat, és igazolta a madárinfluenza jelenlétét. Az ezt követő napokban a megyében több kitörési pontot is felfedezett a hatóság, ezért az országos főállatorvos Bács-Kiskun megye teljes területére elrendelte a baromfik betelepítési és mozgatási tilalmát. A megyében egy hét alatt közel 20 fertőzött állományt számolt fel a Nébih, és több mint 300 ezer kacsát és ludat kellett leölni. A baromfitartók bejelentéseinek és a hatóság gyors közbelépésének köszönhetően sikerült visszaszorítani a járványt, ennek ellenére Csongrád-Csanád és Békés megyében is felütötte fejét.

Hajdú-Biharba is betört a járvány

Nem sokkal később Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és Hajdú-Bihar megyét is elérte a fertőzés. Megyénkben egy nyíradonyi pecsenyekacsa állományban november 23-án azonosították a madárinfluenzát. A baromfitelepen 14 ezer 500 állat azonnali leölését rendelte el a hatóság. A területet védőkörzetté nyilvánították, így a kitörési ponttól számított 3 kilométeres zónában a baromfikra és a tojásaikra mozgási korlátozás van érvényben. A szigorítás nemcsak gazdaságokra, hanem valamennyi baromfitartó magányszemélyre is érvényes. Emellett megfigyelési körzet kategóriába sorolták Hajdúhadházat, Hajdúsámsont, Nyíracsádot és Nyírmártonfalvát. Ezeken a településeken a védőkörzetnél enyhébb korlátozások érvényesek. Hajdú-Biharban a nyíradonyi állományon kívül eddig mindössze a debreceni Vekeri-tónál, egy elhullott bütykös hattyúban mutatták ki a vírust.

A megelőzésen van a hangsúly

Valamennyi érintett megyében elrendelték a baromfik kötelező zártan tartását. Tilos a madarakat nyílt vízből itatni, a takarmányt fedett helyen kell tárolni, a gondozók számára pedig ajánlott a védőmaszk használata és a munkaruházat fertőtlenítése. A korlátozásokra azért van szükség, hogy a még egészségesnek látszó, de már fertőzött állatok ne terjeszthessék a járványt. A Nébih kéri a baromfitartókat a rendeletek betartására, így nemcsak a járvány megfékezésében segítenek, de egyúttal jogosultak az esetleges állami kártérítésre is.

Fogyaszthatunk-e baromfiterméket?

A madárinfluenza jelenleg terjedő H5N1 altípusa emberi szervezetre is veszélyes lehet, ám az Országos Epidemiológiai Központ szerint főként azokban a vidéki vagy városkörnyéki régiókban jelenthet problémát, ahol a fertőzött szárnyasokkal közvetlen a kapcsolat. A legálisan működtetett élelmiszerboltból vagy hentestől vásárolt baromfihús biztonsággal fogyasztható. Az itt forgalmazott áruk – járvány idején fokozottan – szigorú ellenőrzéseken esnek át. A hazai jellemző fogyasztási szokások, vagyis az ételek hőkezelt elkészítése tovább csökkenti az esetleges kockázatot.

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában