Előterjesztés

2021.12.15. 12:16

Drágultak a beruházások, módosítani kell a terveken

A Debreceni Vízmű Zrt. jelezte, hogy a gazdasági viszonyok változásai miatt a jóváhagyott feladatok teljeskörű ellátása ellehetetlenült.

Forrás: Napló-archív

„A gazdasági viszonyok változásai” veszélyeztetik a Debreceni Vízmű Zrt. fejlesztési terveit, ezért korábbi közgyűlési határozat módosítása szükséges – derül ki abból a vonatkozó előterjesztésből, mely csütörtökön kerül a képviselők elé.


A Debreceni Vízmű Zrt., mint víziközmű szolgáltató és Debrecen önkormányzata, mint ellátásért felelős a törvényben foglalt kötelezettsége alapján víziközmű-rendszerenként tizenöt éves időtávra évente gördülő fejlesztési tervet készít és nyújt be a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalhoz (MEKH) jóváhagyásra. A közgyűlés az „Előzetes kötelezettségvállalásról a víziközmű-szolgáltatásra vonatkozó gördülő fejlesztési terv beruházási tervrészének egyes elemeihez szükséges fedezet biztosítására a 2021-2035. közötti időszakra” tárgyú határozatával 2020 novemberében elfogadta az önkormányzat tulajdonában lévő víziközművekre irányuló felújítási és pótlási, illetve beruházási tervrészt.


Aszerint a következő 15 évben elvégzendő feladatok bontása: az első ütem egy év, a második ütem 2-5. év, a harmadik ütem 6-15. év.


A 2020 novemberi határozat értelmében az első ütem a 2021. év volt. Az ezen időszakra ütemezett feladatok kapcsán a Vízmű jelezte, hogy a gazdasági viszonyok változásai miatt a jóváhagyott feladatok teljeskörű ellátása ellehetetlenült, mely miatt mind a felújítási és pótlási tervrészt, mind a beruházási tervrészt módosítani szükséges. A felújítási és pótlási tervrészben a 2021. évre tervezett feladatok átütemezése miatt az ezen feladatok elvégzéséhez szükséges források átcsoportosítása meghaladja a 20 százalékot, mivel a korábban elfogadott 725 millió forint csökkent 504 millió forintra.


A 2021. évben megvalósult beruházások ellenértéke alacsonyabb a tervezettnél és bár 20 százaléknál kisebb mértékben tér el attól (1,032 milliárd forintról csökken 1,02 milliárd forintra), de ezt a tervrészt is módosítani kell.


E tekintetben a jogszabály úgy rendelkezik, hogy az első ütemben jóváhagyott feladatok átütemezése és az azokhoz rendelt források átcsoportosítása, vagy előre nem tervezett feladat megvalósítása a rendkívüli helyzetből adódó azonnali feladatok elvégzésére elkülönített kereten felül az ütemben rendelkezésre álló forrás 20 százalékáig a MEKH tájékoztatásával, 20 százalékát meghaladó mértékben a MEKH előzetes hozzájárulásával végezhető el, ha a jóváhagyott feladatok megvalósítása valamilyen külső oknál fogva ellehetetlenült. Mivel a 2021. évre tervezett feladatok átütemezésének és a források átcsoportosításának fentiekben hivatkozott jogszabályi feltételei fennállnak, szükség van tervrészek módosítására is. Mivel a forrás-átcsoportosítás meghaladja a 20 százalékot, a módosítás a MEKH előzetes hozzájárulásával történhet.


Az előterjesztés szerint az önkormányzat nyilatkozik arról, hogy amennyiben a Vízmű részéről biztosítandó forrás nem elegendő a tervezett beruházások, felújítások elvégzésére, az önkormányzat a hiányzó forrást nem biztosítja, illetve meghatalmazást ad a Vízmű részére, hogy a módosítás elkészítésével, benyújtásával kapcsolatos eljárás során az önkormányzatot teljes jogkörrel képviselje.

HBN
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában