Fotókkal

2021.12.25. 12:49

Az elcsendesedés fontosságára is rámutatott Kocsis Fülöp Hajdúdorogon

Vannak ma is Heródesek, akik megpróbálják kizárni közösségeinkből, kultúránkból Istent.

Forrás: Kiss Annamarie

Ünnepi liturgiát tartottak karácsony első napján a hajdúdorogi Istenszülő templomba vezetése székesegyházban. A görögkatolikus szertartást Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette.

 

Beszédében Isten dicsőítéséről beszélt, amellyel elismerjük az ő nagyságát és hozzá kapcsolódunk, nagyságában részesülünk. Aki így tesz, annak szívében béke lesz.

 

A karácsony rendkívüli titka az, hogy az Isten, a hatalmas és végtelen Isten parányivá teszi magát. Kicsi lesz, egy szűkös barlang piciny jászolában helyezkedik el

– fogalmazott, mellyel arra utalt, hogy az emberek így tudják befogadni az ő nagyságát.

– Ma is vannak Heródesek igen nagy számban, akik vagy nem akarnak tudomást venni a gyermek születéséről, vagy lehet, hogy tudják, hogy az ő születése mekkora hatalom, és ezáltal mekkora átalakítóerővel bír a karácsony ünneplése – emelte ki, majd hozzátette: ezt nemcsak egy-egy filozófus mondta ki, hanem azok is, akik nemcsak az egyéni életükből zárják ki, hanem megpróbálják a közösségeinkből, a nemzetünkből, a kultúránkból is eltüntetni a hitet.

 

– Nem mást zavar, más vallásokat zavar a karácsony, hanem a Heródeseket, akik nem akarják elhinni, hogy a szeretet a földön született. Akik a karácsony ellen vannak, és a karácsonyi szimbólumokat ki akarják zárni a kultúrából, azok félnek, mert nem ismerik fel, hogy Isten nagysága nem bántja őket – hangsúlyozta.

 

Elmondta azt is, hogy a napkeleti bölcsek is hosszú utat tettek meg Betlehemig, és sokan vannak most is, akik hasonló távot tesznek meg, hogy saját békességüket megtalálják.

 

Karácsonykor ne csak szóljanak a nagy karácsonyi énekek, hanem tudjunk elcsendesedni, és csöndben fedezzük fel szívünkben az Istent

 – zárta gondolatait Kocsis Fülöp érsek-metropolita. 

 

BS

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában