Jól érzik magukat

2021.12.14. 13:34

Apáca-fütyülőludak érkeztek a debreceni állatkertbe

Az új lakókat már megtekinthetik a látogatók.

Forrás: Debreceni állatkert

Az év vége is megannyi újdonságot tartogat a debreceni állatkert, hiszen november 26-án három apáca-fütyülőlúd érkezett a Zürichi Állatkertből. E különleges megjelenésű, korábban sosem tartott faj képviselői – két gácsér és egy tojó – jelenleg az Afrika-röpdében kialakított téli szálláshelyén tekinthetők meg, de a tavaszi jó idő érkeztével rokonaikkal együtt ismét birtokba veszik majd a récés tavat – tudatta az állatkert.


Az intézmény hosszú távon szaporítani is szeretné őket, így bíznak benne, hogy hamarosan további remek hírekkel szolgálhatnak majd a házuk tájáról.

Forrás: Debreceni állatkert

Az apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) érdekes módon a szubszaharai Afrikában és Dél-Amerikában egyaránt előfordul; feltehetően az ember hurcolta át magával az Atlanti-óceánon. Nevét az apácák által viselt habitushoz hasonló színezete és jellegzetes, füttyszerű hangjáról kapta. Trópusi madár, így nem vándorol. Hatalmas, akár több ezer egyedből álló kolóniákat alkot, amelyek a párzási időszakban párokra vagy kisebb csapatokra szakadnak. Fészkét a vízpartra, ritkábban fák üregébe rakja. A szülők felváltva kotlanak a tojásokon, és közösen nevelik a fiókákat, akik nyolchetes korukra válnak önállóvá. Természetes populációi egyelőre stabilak és népesek, a betegségek, a vadászat, valamint az élőhelyvesztés veszélye miatt azonban a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel eddig csak Budapesten és Veszprémben találkozhattunk vele.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában