látványtervekkel

2021.11.24. 07:00

Valódi élmény, helyi erők által: rejtekébe enged a Gúthi-erdő

Többek között wellness-hotel, látvány-pálinkafőző, rejtett vadmegfigyelőhely és gasztrofalu is várhatja majd a látogatókat.

Az impozáns látogatóközpontot várhatóan már idén átadják | Fotó: Szilágyi Ákos Bence

A tájegység legnagyobb egybefüggő erdőtömbje a Gúthi-erdő, ami páratlanul gazdag élővilágával az Alföld északkeleti csücskének valóságos kincse: korszerű védelme és felelősségteljes jóléti hasznosítása a térség fejlődésének egyik sarokpontja lehet. Hiszen az erdő mélye és rejteke – valamennyi természeti szépségével és túlélést nyújtó, terített asztalával – ősidők óta vonzza az embert.

A Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület alapítója, Tasó László a Cívishírnek beszélt arról, hogyan újul meg és alakul át a 471-es főút bevezető szakaszának szomszédságában elhelyezkedő, súlyos viharkárokat elszenvedett erdő, hiszen – habár az országgyűlési képviselő már 6 éve nem tagja az egyesületnek – a nagyszabású innováció, aminek alapjaira épült az egyesület terve, még polgármesteri időszakában fogalmazódott meg. Éppen ezért szívén viseli a megvalósulását, mint ahogyan a térség száznál is többi fejlesztésén is rajta tartja vigyázó szemeit. Mint mondta, a kiemelten közhasznú egyesületben az egykori és a jelenlegi tagok közös célja és határozott szándéka a természeti kincsek védelme és az épített értékek feltétlen megóvása, további gyarapítása. Ráadásul a szervezet elkötelezett, helyismerettel rendelkező emberekből áll, akik már eddig is rengeteg önkéntes munkát végeztek a felvállalt közhasznú célok megvalósításában.

Nyíradonyban és térségében igen kevés az olyan aktív elem vagy elérhető attrakció, mellyel akár több napra is a környéken tarthatók a turisták és az idelátogatók, pedig igen erősnek mondható a rendezvényturizmus

– fogalmazott Tasó László.

Tasó László | Fotó: Szilágyi Ákos Bence

A hajdú-bihari 3. számú választókerület képviselője elmondta, hogy az ország egyik legismertebb egybefüggő erdőállományának, a világhírű dámpopuláció élőhelyének, a Gúthi-erdőnek szeretnék bemutatni figyelemreméltó turisztika vonzerejét, kiaknázatlan lehetőségeit. – Körülvesznek bennünket, mégis ezek eddig nagyrészt rejtve maradtak, pedig az erdő és komplex élővilágának sajátosságaiból adódóan a környezetvédelmi, természetvédelmi és közjóléti célok összehangolhatók. Az sem életszerű, hogy egy ilyen híres erdőtömb kincseiről, növény- és vadvilágáról, a kapcsolódó értékekről könyvekből, vagy a Fishing and Hunting csatornáról tájékozódjon a környezetében élő közel háromszázezer ember –fogalmazott a politikus, aki 12 évig volt dolgozója, később vállalkozóként jó ismerője az erdő minden szempontból különleges világának.

– Debrecen a térség és a régió gazdasági motorja, így – a megyeszékhelytől 26 kilométerre – szükségessé vált megvizsgálnunk azt is, milyen ágazatokban érdemes még fejlesztenünk. Arra jutottunk már korábban, hogy esetünkben a rekreációs szolgáltatások, a turisztikai attrakciók bővítése lehet az egyik kiemelt célterület. A koronavírus megjelenése miatt az idegenforgalomban bekövetkezett változások az ágazatban érdekelt helyi erőket ösztönzik, inspirálják, ami egyértelműen alkalmas együttállás az ezredforduló környékén elfogadott koncepció megvalósítására – érvelt Tasó László.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy az említett közhasznú egyesület éppen ezért olyan látogatóközpont létrehozását tervezte el, mely alapfunkcióján túl a meglévő idegenforgalmi potenciált összefogja, egységes kínálattá szervezi és további bővülési dimenziókat megnyitva segíti a helyi vállalkozók tevékenységét. Az egyesület döntésében a több elemből álló helyszín kiválasztásának elsődleges szempontjai voltak, hogy a gasztronómiai, a turisztikai és a helyi, térségi adottságokat, a bejáratott rendszeres eseményeket, rendezvényeket, kulturális értékeket bemutató látogatóközponthoz kapcsolódjanak szálláshelyek és rekreációs szolgáltatások. Tovább erősítsék a már meglévő fejlesztéseket és új, az ágazati szereplőkkel összehangolt változatos programok bővítsék a kínálatot, így a fejlesztési térképen ezen elvek mentén találkozott a kereslet a kínálattal.

– Várhatóan az idei év végére elkészül a látogatóközpont, melyben 3D-s moziterem, interaktív terem és 300 fő befogadására alkalmas konferenciaterem is helyet kap, továbbá specifikus kiállítások, az ország leghíresebb női preparátorának közreműködésével megvalósuló dioráma (látványos makettek, élethű preparátumok), replika fegyverek, korhű vadászati ruhákban pompázó erdőjárók és egyéb aktív eszközök biztosítják a páratlan flóra és fauna bemutatását. – Az első ütemben elvégzett alapfejlesztések szolgálják a második ütem felépítményeit, amihez az egyesületünknek sikerült megszerezni a város leghangulatosabb és terveink szerint a közeljövő leglátványosabb parkerdőjéhez közeli helyszíneket, ami elnyerte a bevont szakmai szervezetek támogatását is – nyugtázta Kres Tünde Tímea, a közhasznú egyesület elnöke, a beruházási program megalkotója.

Az impozáns látogatóközpontot várhatóan már idén átadják | Fotó: Szilágyi Ákos Bence

Mint kiderült, a második ütemben a látogatóközponttal szemben épülhetne fel egy közel 3600 négyzetméter alapterületű, 36 szobás wellness-hotel, a szálloda szomszédságában pedig egy öt épületből álló ifjúsági szálláshelyegyüttes. Mindezekkel párhuzamosan épül egy 1250 méteres futópálya is, amit a tervezett „Zöld város” programhoz igazodva összekapcsolnák a felújításra kerülő Harangi Imre Rendezvénycsarnokkal. A tervek között szerepel egy garázs építése, ami tíz elektromos quadnak adna pihenőhelyet a szervezett tematikus erdei túrák után. A közismerten jó vendéglátásáról híres Nyíradony kertvárosában „gasztrofalu” és látvány-pálinkafőző is szerepel a tervek között, ami a Gencsy Kúria közelében főzőversenyekhez kialakított térrel is várná vendégeit, hogy a térség ízeit lehetőség legyen megkóstolni tányéron és pohárban egyaránt.

A szálloda látványterve

– Szeretnénk kialakítani a Gúthi-erdő környezetében egy álcázott vadmegfigyelőkapszulát is, ahol észrevétlenül, a főszereplők zavarása nélkül egyszerre akár 4-6 fős társaság is szemügyre veheti, fényképezheti, filmezheti a vadállományt – foglalta össze elképzeléseit az ötletgazda.

És hogy mindez miből?

A kiemelten közhasznú egyesület 150 millió forintos – az állami támogatási rendszeren kívüli – támogatást kapott a folyamatba iktatott szervezettől. Ehhez el kellett készíteni a részletes megvalósíthatósági tanulmányt, a komplett kivitelezési terveket, ki kellett fizetnünk az eljárási díjakat, a telekvásárlások és az átalakítások ellenértékét, valamint le kell folytatnunk egy feltételes közbeszerzési eljárást. A közreműködő szervezet a jogosult az előkészítő szakasz lezárása után a javaslattételre, illetve előterjesztés összeállítására. A beruházási csomag bonyolultsága és különlegessége miatt a jelenlegi – immáron negyedik – közbeszerzési eljárás hozhatja meg a folyamat lezárását.

A későbbiekben dőlhet el, hogy egyesületünk elképzelése a térség egyik legfontosabb beruházásaként kaphat-e támogatást a megvalósításhoz

– mondta az egyesület elnöke.

– A Gúth-Keled-projekt a nagyszabású útfejlesztéseken, közműépítéseken és épületfelújításokon túl az egyik legnagyobb volumenű a választókerületben. Nagyon bízom benne, hogy az egyesület a munkahelyteremtés és a megtartóképesség szempontjából kiemelten fontos, nagy társadalmi igénnyel bíró beruházási elképzelése a korábbi sikeres pályázatai után, ezúttal is pozitív elbírálásban részesül – zárta gondolatait Tasó László.

Egy biztos: az erdei harmónia hamarosan elérhető közelségbe kerülhet a természetet szerető vagy megismerni szándékozók számára, érkezzenek akár a térségből, akár az ország távoli szegletéből.

A Gúthi-erdő ugyanis több, mint madárfütty, szarvasbőgés és falevelek suttogása: valódi élmény.

CH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában