Interjú Steiner Attila államtitkárral

2021.11.25. 07:00

Új lakossági pályázattal és online párbeszéddel egy zöldebb jövőért

Steiner Attila: biztonságos lábakon állunk az energiaellátásban, és ezt a jövőben is megtartjuk.

Fontos, hogy minél többen kitöltsék a zöldkonzultáció kérdőívét | Fotó: MW-archív

Fotó: Pesti Tamás

Zöld Párbeszéd címmel indult nemrég egyetemi országjárásra Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila. A politikus debreceni látogatása alkalmával az egyetemistákkal, a zöldmunkacsoport tagjaival vitatták meg a legfontosabb klímavédelmi kérdéseket a Debreceni Egyetem tanulóközpontjában. Szó volt a Future of Debrecen tevékenységéről a Civaqua-program jelentőségéről és várható hatásairól. Steiner Attila úgy véli, a vízfejlesztési beruházás országos szinten is példaértékű, a megyeszékhely zöldtörekvéseit és a fiatalok aktivitását pedig kiemelkedőnek találta. A találkozó után a Naplónak a lakossági napelemes pályázat és a zöldkonzultáció részleteiről is beszélt.

Több fontos klímavédelmi témáról volt szó a debreceni látogatása alkalmával, azonban a lakosság számára a legfontosabb talán az, hogy nemsokára elérhető lesz az új napelemes pályázat.

A megújuló energiák nagyobb elterjedései is fontos kormányzati prioritás. December 6-tól Magyarország egyik legnagyobb klímavédelmi pályázata nyílik meg, melyben 200 milliárd forintból támogatjuk lakossági napelemek telepítését szakaszosan, régiókra osztva. Itt alapvetően azokat célozzuk meg, akik ezt a fejlesztést egyébként nem tudnák maguknak megengedni.

A pályázati felhívás lehetőséget nyújt az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára, hogy vissza nem térítendő támogatással lakóépületeiket megújuló energiaforrással lássák el, illetve energiahatékonysági korszerűsítést hajtsanak végre. A beruházással csökkenthető az épület energiaigénye, ezáltal a támogatás a rezsicsökkentés újabb eleme, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával a környezeti örökségünk megóvásához is hozzájárul. Eredményeként korszerűbb és kényelmesebb otthonokban élhet a magyar lakosság. A felhívás alapján a magyar adóazonosító jellel rendelkező, nagykorú természetes személy lehet a pályázó, aki legalább résztulajdonosa az ingatlannak, valamint megfelel a pályázatban részletezett, támogatást igénylők köre pontjában szereplő jövedelmi előírásnak.

A kormány nemrég úgy döntött, hogy Magyarország zöld úton jár címmel zöldkonzultációt indít el. Mik az online kérdőív legfontosabb témakörei?

A konzultációval tizenkét kérdésben szeretnénk kikérni a lakosság véleményét.

Célunk, hogy a lakosság visszajelzéseit mi is beépítsük majd a kormányzat munkájába, ugyanis csak akkor leszünk sikeresek, ha a kormányzat, a helyi közösségek és az egyének is koordináltan és tervezetten tudnak konkrét lépéseket megvalósítani.

Nagyon fontos a zöldfelületek és az erdőink kérdésköre. Valamint az, hogy a magyarok mindennapjaiban mennyire játszik fontos szerepet a környezetvédelem és a fenntarthatóság. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a lakosság szerint hogyan kell teljesíteni a Magyarország és az Európai Unió által meghatározott klímacélokat, illetve egyetért-e azzal, hogy a klímavédelemből leginkább a nagy szennyező cégeknek kell részt vállalniuk anyagilag, és nem a magyar családoknak kell jelentős hozzájárulást fizetni, ahogyan azt Brüsszel javasolja. Lényeges kérdés az is, hogy a magyarok támogatnák-e az egyszer használatos műanyag italpalackok, a fém italdobozok, valamint az üvegpalackok visszaváltását, ezáltal növelve az újrafeldolgozás arányát. A lakosság véleményét azzal kapcsolatban is várjuk, hogy az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó további intézkedéseket vezessenek be. A kormány többek között arra is választ vár, hogy a hazai lakosság helyesnek tartja-e már kisgyermekkorban elkezdeni a klíma- és környezetvédelemre való nevelést és szemléletformálást.

Fontos, hogy minél többen kitöltsék a zöldkonzultáció kérdőívét | Fotó: MW-archív

Több alkalommal is hangoztatta, hogy az alkalmazkodásnak minden eddiginél nagyobb szerepe van a klímavédelem szempontjából. Milyen eredményeket vár a kezdeményezéstől?

Számomra az egyik legérdekesebb kérdés, hogy az illegálisan elhelyezett hulladékok miatt, tudunk-e a jövőben erősebb szankciókat alkalmazni. A kormányzat nemrég létrehozott egy hulladékradar-applikációt, amit mindenki letölthet, és ha bárhol illegális hulladéklerakót talál, azt lefotózva megkapjuk a GPS-koordinátákat, és azonnal tudunk intézkedni a szállításban. A program eddig több mint harmincezer tonna illegális hulladék elszállításában segített.

A beérkezett válaszokból kiderülhet, hogy erre milyen nyitottság és igény van a társadalom részéről. Fontos, hogy széles körben beszéljünk a témáról, mivel ezek eredményei mentén tudunk később olyan programokat, pályázatokat, támogatási kereteket kidolgozni, melyek a lakosság által elvárt irányokat támogathatják majd, mivel úgy kell elmozdulnunk a fenntarthatóság irányába, hogy közben az árak nem emelkednek, és az ipar versenyképessége is megmarad.

Milyen lényeges pontokon kapcsolódik Debrecen a klíma- és természetvédelmi akciótervhez?

Az egyik célunk, hogy minden évben legalább egymillió fát ültessünk annak érdekében, hogy Magyarországon az erdős területek aránya 27 százalékra növekedhessen, mivel az erdők nagyon fontosak a szén-dioxid-megkötés szempontjából. Ebből Debrecen is jelentős részt vállal az Ültessünk tízezer fát! programmal.

A debreceni találkozó után Balázs Ákos alpolgármesterrel (balról a negyedik) húsz fát ültettek el | Fotó: Napló-archív

Fejlesztünk a közlekedési szektorban is, mely a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékáért felel, itt az elektromos közlekedés, valamint hazánk hidrogénstratégiája az iránymutató. A kormány 36 milliárd forintot fordít a Zöld busz programra a következő években, biztosítva, hogy a környezetvédelmi szempontoknak leginkább megfelelő, elektromos hajtású járművek kerüljenek forgalomba a helyi közösségi közlekedésben. Jövőre Debrecenbe is megérkezik tizenkét korszerű jármű.

Ausztriában nemrég törvényt fogadtak el egy új válságközpont létrehozásáról egy hosszan tartó áramszünet esetére, az osztrák fegyveres erők válságtáborokat hoznak létre. Mennyire érinti hazánkat a nyugat-európai energiakáosz annak tudatában, hogy a hazai tárolók töltöttségi szintje megfelel az elmúlt tíz év átlagának?

A növekvő energiaárak egyre több európai országot nyomasztanak, de a magyar fogyasztóknak nincs mitől tartaniuk.

A nyugat-európai földgázhelyzettel kapcsolatban soktényezős kérdés, hogy hogyan emelkedtek meg ennyire az árak. Mi, Magyarországon jól állunk; Magyarországra több oldalról érkezik a gáz, a tárolóink is töltöttek, és a hazai kitermelés is folyik. Azokban az országokban azonban, ahol ezt nem tették meg, komoly gondok lehetnek egy hideg, elhúzódó tél esetén, de ez attól is függ, hogy közben a különböző forrásokból Európa mennyi gázt tud beszerezni majd. Magyarország viszonylag jó helyzetben várja a telet, és tavaszra nemzetközi szinten is javulhat a helyzet.

Szakál Adrienn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában