sikeres program

2021.11.20. 08:00

Többen végzettséget is szereztek az évek alatt Földesen

Háromféle közmunkaprogram működik jelenleg – mindegyik sikerrel.

20211017 Földes fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Földes település bejárás.

Fotó: Napló-archív

A 2011-es indulás óta rengeteg embernek segített a közfoglalkoztatott-program. Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester elmondta lapunknak: volt idő, amikor 270-en szerepeltek benne, jelenleg mintegy 80 személynek biztosít lehetőséget.

Most három program elérhető. A mezőgazdaságiban a termeléssel foglalkoznak, jelenleg savanyúság előállításán dolgoznak. A szociális programban részt vevők a külterületek rendbetételéért felelősek. A helyi sajátosságokra épülő programban pedig szövéssel, varrással, kosárfonással, betonelemek gyártásával foglalkoznak. A településen kiemelt az asztalosprogram, mely a jövőben 110 millió forint belügyminisztériumi támogatással bővülhet, valamint három személynek teljes értékű állást, jogszabály szerinti munkabért biztosíthat. Mindezen túl a hosszú idejű közfoglalkoztatottak segítik az intézményekben, például óvodában, bölcsődében, közösségi házban dolgozók munkáját.

Motivációt is jelenthet

A polgármester egyúttal kitért arra: több foglalkoztatott tanfolyamot is elvégzett, és voltak, akik esti gimnáziumban érettségit tettek. A végzettség motiváció lehet a helyi vagy környékbeli cégek munkalehetőségeinek eléréséhez. A korábbi foglalkoztatottak közül sok férfi útépítő cégekhez ment, és voltak, akik Debrecen közelségét kihasználva fém­ipari vállalatnál helyezkedtek el. A nők jelentős része kereskedelmi egységeknél vállal munkát. Azok, akik helyben kerestek munkát, szezonálisan a földesi savanyítóüzemnél, illetve mezőgazdasági vagy fémipari cégnél tudtak elhelyezkedni.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában